Blog ITHOT.RO

Puteți rezilia în maxim 14 zile toate contractele încheiate telefonic, prin intermediul e-mail-ului sau online

Receptionam constant o multime de intrebari de la diversi cititori care doresc sa afle modul in care pot riposta in fata furnizorilor de servicii deoarece acestia apeleaza la tot felul de tertipuri ca sa-i mentina in “ograda” acestora.

Cei vizati sunt in principal operatorii de telefonie mobila care mai nou isi contacteaza telefonic abonatii pentru a le reinoi contractele existente iar in acest sens le prezinta oferte care mai de care mai “atractive”.

Din pacate o multime de abonati “naivi” pica rapid in plasa acestora iar ulterior realizeaza faptul ca si-au dat acordul sa isi prelungeasca, schimbe sau mareasca abonamentele iar acum regreta alegerea facuta.

In aceste cazuri trebuie sa stiti faptul ca puteti rezilia fara probleme si fara costuri suplimentare contractele in termen de maxim 14 zile de la data la care v-ati dat acordul verbal/scris pentru prelungirea acestora.

Asadar nu exista motive de panica pentru abonati deoarece operatorii cunosc legea si sunt obligati sa o respecte iar daca intampinati ostilitate din partea acestora, nu ezitati sa apelati la ajutorul celor de la ANPC.

Atat ce de la ANCOM, cat si Autoritatea Natională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au atribuții privind verificarea si sanctionarea modului în care este implementată legislația privind incheierea contractelor la distanta de catre furnizorii de servicii telecom.

Astfel, consumatorii au urmatoarele drepturi, indiferent de mijlocul de comunicare la distanta utilizat pentru incheierea/prelungirea contractelor la distanta:

 • consumatorii trebuie să primească o serie de informatii cu privire la serviciile pe care urmează să le contracteze, înainte ca toate aceste contracte să producă efecte obligatorii pentru acestia;
 • un astfel de contract intră în vigoare numai după ce utilizatorii și-au exprimat consimțământul în scris, pe un suport durabil (e-mail, scrisoare, fax) în cazul în care serviciile au fost contractate prin telefon, fax ori e-mail sau după ce furnizorul a confirmat comanda, în cazul în care serviciile au fost contractate online;
 • utilizatorii au dreptul să se retragă din contract, fără nicio justificare, în termen de maxim 14 zile de la încheierea contractului.

Pe de alta parte toti operatorii telecom sunt obligați să pună la dispoziția utilizatorilor, înainte de încheierea contractului, informații precum toate costurile asociate serviciului care urmează să fie furnizat (prețul, respectiv tariful și modalitatea de calcul al acestuia, beneficiile, opțiunile și extraopțiunile incluse), perioada contractuală minimă, costurile de transport pentru primirea echipamentul achiziționat, dacă este cazul, termenul de la care utilizatorul va beneficia de serviciile achiziționate, modul de soluționare a reclamațiilor, informații despre dreptul de retragere din contract și condițiile în care utilizatorul își poate exercita acest drept.

Asadar puteti rezilia fara stres toate contractele incheiate la distanta atata timp cat va incadrati in termenul legal de 14 zile.

O alta discutie este legata de contractele in care abonatii isi achizitioneaza si diverse terminale(telefoane, tablete etc) odata cu incheierea acestor contracte.

Si aici lucrurile sunt extrem de clare iar odata ce abonatii denunta unilateral contractele, acestia vor trebui sa returneze si terminalele achizitionate in aceeasi stare in care le-au receptionat.

Cumparatorii vor trebui sa achite contravaloarea acestora doar in cazul in care terminalele respective au fost deteriorate din varii motive si nu mai pot fi returnate in aceeasi stare in care le-au receptionat.

Nu uitati nici de faptul ca puteti rezilia contractele cu operatorii de telefonie mobila inclusiv atunci cand va aflati sub perioada contractuala iar procedurile complete sunt disponibile pe blog si pentru detalii accesati acest link.

Via: ancom.org.ro

10 comentarii la „Puteți rezilia în maxim 14 zile toate contractele încheiate telefonic, prin intermediul e-mail-ului sau online”

 1. Buna ziua. Tatălui meu i-au fost băgate pe gat 3 abonamente Vodafone de internet sub pretextul ca este client fidel si ar fi un fel de bonus. El a crezut ca sunt doar niste cartele de internet pentru ca asa s-a exprimat doamna de la ghiseu. Nu a citit contractele si le-a semnat. Totul s-a intamplat acum 18 zile. Ne-am dat seama de isprava de abia acum cand a venit factura. Credeti ca mai putem face ceva?

  Răspunde
  • Buna,
   Bineinteles ca puteti face iar pentru mai multe detalii acceseaza acest link si parcurge sectiunea de comentarii. Poti realiza toate demersurile in mediul online, asadar nu este nevoie sa deplasezi abonatul in mod inutil. Nu ezita sa apelezi la ajutorul celor de la ANPC daca este cazul. Asteptam detalii. Succes!

   Răspunde
 2. Bună ziua! 14 zile calendaristice sau lucratoare? Am incheiat contractul pe 29 iulie, daca ar fi lucratoare as mai avea o sansa sa renunț… Mulțumesc!

  Răspunde
 3. Buna ziua , am instalat un serviciu internet și televiziune de la Telekom , dar deoarece nu corespunde exigentelor mele am cerut rezilierea înaintea termenului de 14 zile . Am fost sunata de un domn de la comercial care după ce a încercat să mă facă să mă răzgândesc , fara sa reușească mi – a spus că trebuie să plătesc factura și să predau echipamentele.

  Răspunde
  • Buna,
   Poti rezilia contractul fara probleme daca accesati acest link si urmati procedura prezentata pe blog. Nu uitati sa parcurgeti si sectiunea de comentarii pt a te informa asupra modului in care poti sa reactionezi in diverse scenarii. Va trebui sa achiti doar contravaloarea ultimei luni in care ai beneficiat de abonament si nu ezita sa apelezi la ajutorul celor de la ANPC daca este cazul. Asteptam detalii. Succes!

   Răspunde

Lasă un comentariu