STS utilizează sistemul de localizare AML

Cei de la STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) au reusit sa implementeze in sfarsit tehnologia de localizare a apelurilor de urgenta iar aceasta se intituleaza AML(Advanced Mobile Location) si este activa deja in toata tara, inca de la inceputul acestei luni. Practic in momentul in care apelezi serviciile de urgenta prin intermediul numarului unic de urgenta 112, poti fi localizat mult mai precis fata de modul in care se efectua localizarea pana acum iar aceasta tehnologie le permite acum operatorilor serviciilor de urgenta sa localizeze victimele cu o acuratete de doar cativa metri, asadar se poate interveni mult mai rapid si extrem de precis.

La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021.”, a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Aceasta facilitate a fost implementată de catre STS, impreuna cu toti operatorii de telefonie mobila si in parteneriat cu gigantii din industria de profil, in speta este vorba despre companiile Google si Apple.

Această tehnologie permite transmiterea automata catre Sistemul de Urgenta 112, a coordonatelor geografice asociate locului din care se apeleaza dar exclusiv pe durata apelului de urgenta. Trebuie sa precizam faptul ca tehnologia AML vine si in sprijinul persoanelor cu dizabilitati care trimit SMS la 113 de pe telefoanele cu sistem de operare Android.

De retinut si faptul ca, activarea acestui serviciu nu necesită instalarea de aplicatii suplimentare pe smartphone-ul pe care il detineti iar acest sistem este activ atat pe terminalele care ruleaza sistemul de operare android, cat si pe terminalele care ruleaza pe platforma iOS.

Practic atunci cand un compatriot apeleaza numarul de urgenta 112, smartphone-ul pe care il detine calculeaza pozitia integrand date din mai multe surse iar ulterior, coordonatele sunt adaugate intr-un SMS care este transmis direct catre Serviciul de urgenta 112, fara a mai fi nevoie de vre-o alta operatiune. In baza datelor trimise, operatorii serviciilor de urgenta vor putea determina locatia apelantului cu o precizie extrem de mare si astfel se evita pierderea timpului in mod inutil, asa cu s-a intamplat in cazul crimelor produse la Caracal.

Iata parametrii in care tehnologia AML functioneaza fara probleme pe terminalele cu android

  • smartphone-ul trebuie sa ruleaze sistemul de operare Android, incepand cu versiunea de OS 4.0 sau superior si sa aiba Serviciile Google Play instalate(aviz celor care detin terminale Huawei si serviciile Google sunt preinstalate);
  • smartphone-ul trebuie să fie înregistrat într-o retea mobila din Romania, care ofera acces la servicii de SMS si/sau internet;
  • smartphone-ul trebuie sa dispuna de tehnologiile GPS si WiFi.

Tehnologia AML functioneaza pe terminalele cu android daca:

  • sistemul de operare al smartphone-ului pe care il detineti trebuie să fie actualizat la versiunea iOS 13.4;
  • smartphone-ul trebuie sa fie inregistrat într-o retea mobila din România cu, care Apple are  deja un acord în implementarea AML;
  • smartphone-ul trebuie sa aiba acces la serviciul de SMS.

Asadar indiferent daca sunteti fan iOS sau Android puteti beneficia de acest serviciu extrem de util prin intermediul caruia se vor putea salva multe vieti dat fiind faptul ca este extrem de precis iar localizarea se realizeaza foarte rapid fata de modul in care se efectua pana acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata