O multitudine a sistemelor de operare

Mulți oameni au cunoștințe ample despre diferitele telefoane mobile și companiile care le-au scos pe piață, dar foarte puțini dintre ei știu ceva despre sistemele de operare. Este esențial să cunoști câteva informații despre diferitele sisteme de operare utilizate de multe companii, astfel încât să știi ce se află în spatele ecranului tactil al smartphone-ului pe care îl deții.

sisteme operare android ios 1

Symbian este oficial proprietatea Nokia. Înseamnă că orice altă companie va trebui să obțină permisiunea de la Nokia înainte de a utiliza acest sistem de operare. Acest brand a rămas un gigant pe piața mobilă low-end, așa că după Java, Symbian, a fost cel mai folosit pe telefoanele mobile până acum câțiva ani. Rata cererii acestui sistem de operare este în scădere continuă, dar, în general, este excelent proiectat și foarte ușor de utilizat.

Android-ul a devenit popular imediat după lansarea sa pe piața smartphone-urilor și a tabletelor. A intrat în atenția oamenilor nu doar datorită aspectului captivant, ci și pentru că a demonstrat cât de eficient poate fi. În timp, au fost introduse o mulțime de caracteristici, ceea ce a dus la un succes și mai mare. Nu există niciun utilizator de smartphone care să nu știe că acesta este un sistem de operare de top și pe același piedestal se află și iOS-ul. Utilizarea crescută a acestor două determină majoritatea dezvoltatorilor de aplicații să își facă inovațiile disponibile doar bidirecțional. De aceea, o selecție bună de jocuri, o vastă enciclopedie de muzică sau cele mai amuzante și deosebite conversații au un început, numit Android, respectiv iOS. Având în vedere că platforma Android nu este de tip închis ca iOS-ul, prezintă o mai mare deschidere, dacă se ajunge la o comparație între cei doi ași. 20 septembrie 2008 a fost data în care Google a lansat primul sistem de operare Android, cu numele de Astro. După ceva timp, versiunile actualizate Bender și Cupcake au fost, de asemenea, lansate. Google a adoptat apoi tendința de a numi versiunile Android după deserturi, cum ar fi Donut, Éclair, Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Marshmallow sau Pie. O dată cu ultima versiune, lansată în septembrie 2019, s-a renunțat la acest obicei.

iOS-ul a fost introdus în 29 iunie 2007, când a fost dezvoltat primul iPhone. De atunci, au fost făcute mai multe actualizări, iar în prezent cea mai recentă este iOS 13. Apple nu a permis încă niciunui alt producător să folosească sistemul său de operare. Spre deosebire de Android, Apple s-a concentrat mai mult pe performanță, dar nu a pierdut din vedere nici aspectul. Acesta este motivul pentru care design-ul de bază al iOS-ului este aproape același ca în 2007. Ușurința cu care poate fi utilizat l-a transformat într-unul dintre cele mai bune sisteme de operare pentru smartphone-uri din lume.

sisteme operare android ios 2
sisteme operare android ios 2

Blackberry OS este proprietatea RIM (Research In Motion) și a fost lansat pentru prima dată în 1999. RIM a dezvoltat acest sistem de operare pentru linia sa de smartphone-uri Blackberry. Blackberry este mult diferit de alte sisteme de operare. Stilul interfeței, precum și designul smartphone-ului sunt diferite, având un trackball pentru mutarea în meniu și o tastatură qwerty.

Cu sistemul de operare Windows e posibil să fii mai familiarizat decât cu celelalte, deoarece este utilizat în calculatoarele din întreaga lume. Utilizatorii de Windows pe telefoanele mobile consideră că este un pic dificil de manevrat, dar, în același timp, a fost foarte popular în rândul persoanelor care erau deja obișnuite cu el. În 2014 și în 2019, Nokia și Windows au făcut un parteneriat, iar acum multe modele de smartphone-uri Nokia folosesc acest sistem de operare, iar câteva tentative a avut și HTC. Ca și alte branduri, Samsung deține și un sistem de operare propriu, care este cunoscut sub numele de Bada. Este conceput pentru smartphone-uri de gamă medie și high-end. Bada este un sistem de operare silențios, ușor de utilizat și similar cu Android, dar din păcate, Samsung nu l-a folosit la scară largă din motive necunoscute.

Aceste sisteme de operare mobile nu sunt singurele de pe piață, iar multe altele sunt în proces de construire, astfel încât pe viitor piața de sisteme de operare mobilă ar putea deveni și mai competitivă.

Sursa foto

Lasă un comentariu