Connect with us

Noutăți

O multitudine a sistemelor de operare

Published

on

sisteme operare android ios 1

Mulți oameni au cunoștințe ample despre diferitele telefoane mobile și companiile care le-au scos pe piață, dar foarte puțini dintre ei știu ceva despre sistemele de operare. Este esențial să cunoști câteva informații despre diferitele sisteme de operare utilizate de multe companii, astfel încât să știi ce se află în spatele ecranului tactil al smartphone-ului pe care îl deții.

sisteme operare android ios 1

Symbian este oficial proprietatea Nokia. Înseamnă că orice altă companie va trebui să obțină permisiunea de la Nokia înainte de a utiliza acest sistem de operare. Acest brand a rămas un gigant pe piața mobilă low-end, așa că după Java, Symbian, a fost cel mai folosit pe telefoanele mobile până acum câțiva ani. Rata cererii acestui sistem de operare este în scădere continuă, dar, în general, este excelent proiectat și foarte ușor de utilizat.

Android-ul a devenit popular imediat după lansarea sa pe piața smartphone-urilor și a tabletelor. A intrat în atenția oamenilor nu doar datorită aspectului captivant, ci și pentru că a demonstrat cât de eficient poate fi. În timp, au fost introduse o mulțime de caracteristici, ceea ce a dus la un succes și mai mare. Nu există niciun utilizator de smartphone care să nu știe că acesta este un sistem de operare de top și pe același piedestal se află și iOS-ul. Utilizarea crescută a acestor două determină majoritatea dezvoltatorilor de aplicații să își facă inovațiile disponibile doar bidirecțional. De aceea, o selecție bună de jocuri, o vastă enciclopedie de muzică sau cele mai amuzante și deosebite conversații au un început, numit Android, respectiv iOS. Având în vedere că platforma Android nu este de tip închis ca iOS-ul, prezintă o mai mare deschidere, dacă se ajunge la o comparație între cei doi ași. 20 septembrie 2008 a fost data în care Google a lansat primul sistem de operare Android, cu numele de Astro. După ceva timp, versiunile actualizate Bender și Cupcake au fost, de asemenea, lansate. Google a adoptat apoi tendința de a numi versiunile Android după deserturi, cum ar fi Donut, Éclair, Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Marshmallow sau Pie. O dată cu ultima versiune, lansată în septembrie 2019, s-a renunțat la acest obicei.

iOS-ul a fost introdus în 29 iunie 2007, când a fost dezvoltat primul iPhone. De atunci, au fost făcute mai multe actualizări, iar în prezent cea mai recentă este iOS 13. Apple nu a permis încă niciunui alt producător să folosească sistemul său de operare. Spre deosebire de Android, Apple s-a concentrat mai mult pe performanță, dar nu a pierdut din vedere nici aspectul. Acesta este motivul pentru care design-ul de bază al iOS-ului este aproape același ca în 2007. Ușurința cu care poate fi utilizat l-a transformat într-unul dintre cele mai bune sisteme de operare pentru smartphone-uri din lume.

sisteme operare android ios 2

sisteme operare android ios 2

Blackberry OS este proprietatea RIM (Research In Motion) și a fost lansat pentru prima dată în 1999. RIM a dezvoltat acest sistem de operare pentru linia sa de smartphone-uri Blackberry. Blackberry este mult diferit de alte sisteme de operare. Stilul interfeței, precum și designul smartphone-ului sunt diferite, având un trackball pentru mutarea în meniu și o tastatură qwerty.

Cu sistemul de operare Windows e posibil să fii mai familiarizat decât cu celelalte, deoarece este utilizat în calculatoarele din întreaga lume. Utilizatorii de Windows pe telefoanele mobile consideră că este un pic dificil de manevrat, dar, în același timp, a fost foarte popular în rândul persoanelor care erau deja obișnuite cu el. În 2014 și în 2019, Nokia și Windows au făcut un parteneriat, iar acum multe modele de smartphone-uri Nokia folosesc acest sistem de operare, iar câteva tentative a avut și HTC. Ca și alte branduri, Samsung deține și un sistem de operare propriu, care este cunoscut sub numele de Bada. Este conceput pentru smartphone-uri de gamă medie și high-end. Bada este un sistem de operare silențios, ușor de utilizat și similar cu Android, dar din păcate, Samsung nu l-a folosit la scară largă din motive necunoscute.

Aceste sisteme de operare mobile nu sunt singurele de pe piață, iar multe altele sunt în proces de construire, astfel încât pe viitor piața de sisteme de operare mobilă ar putea deveni și mai competitivă.

Sursa foto

Click to comment
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Noutăți

Vivo T3x 5G este lansat și are un preț bun

Published

on

Ce de la Vivo au lansat un nou smartphone care detine un raport excelent intre pret si specificatii, iar terminalul se intituleaza T3x 5G.

Noul smartphone Vivo dispune de procesorul Octa-Core Snapdragon 6 Gen 1 care este fabricat pe tehnologia de 4nm, GPU: Adreno 710, sunt disponibile versiuni dotate cu 4GB / 6GB / 8GB LPDDR4x RAM si 128 de GB spatiu de stocare intern. Desigur ca spatiul de stocare intern poate fi extins in toate cele 3 variante, cu maxim 1TB, prin intermediul slotului de card microSD.

Camera foto principala este duala, iar senzorii dispun de 50MP + 2MP, este dotata cu PDAF, EIS si flash LED. Camera foto secundara dispune de 8MP si este capabila sa filmeze la rezolutie 1080p.

Carcasa acestui smartphone este realizata in totalitate dintr-o combinatie de aluminiu si policarbonat, iar senzorul de amprente este clasic si sistemul de sonorizare este stereo.

Smartphone-ul Vivo T3x 5G este echipat cu un display IPS, iar acesta masoara 6.72-inci in diagonala si ruleaza la rezolutia de 2408×1080 pixeli, cu un refresh rate de 120Hz.

  • Hybrid Dual SIM (nano + nano / microSD);
  • ruleaza versiunea de Android 14 cu OriginOS 4;
  • Dimensiuni: 165.7×76×7.99mm; Greutate: 199g;
  • poseda certificarea IP64;
  • terminalul este compatibil 5G, Dual 4G VoLTE, iar acesta dispune de: Wi-Fi 6 802.11 ax (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 5.1, GPS/ GLONASS/ Beidou, USB Type-C;
  • acumulator de 6.000mAh care dispune de tehnologia fast charging 44W.

Noul smartphone Vivo va fi disponibil spre comercializare incepand din data de 24 aprilie 2024, iar terminalul va putea fi achizitionat la aproximativ 160 de dolari, in versiunea de baza.

Continue Reading

Noutăți

Pe urmele mafiei gunoaielor – Investigație Recorder

Published

on

România generează peste 20 de milioane de tone de deșeuri pe an, iar în jurul unei asemenea cantități uriașe se învârt afaceri de sute de milioane de euro. Profitabilitatea acestor afaceri crește invers proporțional cu gradul de respectare a legilor. Altfel spus, cu cât păcălești procedurile, cu atât rămâi cu mai mulți bani în final.

Cel mai direct exemplu: orice tonă de gunoi dusă la groapă este taxată și suprataxată, deci presupune costuri mai mari decât dacă ai scăpa de gunoi îngropându-l în câmp. În fața acestor tentații de maximizare a profiturilor, nu se pot așeza decât niște instituții puternice, capabile să țină sub control activitatea marilor companii de administrare a deșeurilor.

Continue Reading

Noutăți

Motorola edge 50 ultra este lansat acum

Published

on

Cei de la Motorola si-au prezentat noul flagship, iar terminalul poarta numele de edge 50 ultra si adopta un design destul de atractiv.

Noul varf de gama Motorola dispune de procesorul Octa Core Snapdragon 8 Gen 3, GPU: Adreno 750, 16GB de memorie RAM LPDDR5X si 1TB spatiu de stocare intern UFS 4.0.

Camera foto principala este tripla, iar senzorii dispun de 50MP + 50MP + 64MP, este dotata cu OIS, PDAF si flash LED. Camera foto secundara dispune de 50MP si are lentile wide.

Carcasa acestui smartphone este realizata in totalitate dintr-o combinatie de aluminiu si sticla, iar senzorul de amprente este inclus in display si sistemul de sonorizare este stereo.

Smartphone-ul Motorola edge 50 ultra este echipat cu un display OLED, iar acesta masoara 6.7-inci in diagonala, ruleaza la rezolutia de 2712 x 1220 pixeli, cu un refresh rate de 144Hz si este protejat cu sticla Corning Gorilla Glass Victus.

  • ruleaza versiunea de Android 14;
  • Dual SIM (eSIM + nano);
  • poseda certificarea IP68;
  • Dimensiuni: 161.09x 72.38 x 8.59mm; Greutate: 197g;
  • terminalul este compatibil 5G SA/NSA, Dual 4G VoLTE, iar acesta dispune de: Wi-Fi 7 802.11ax (2.4GHz/5GHz) MIMO, Bluetooth 5.4, GPS, USB Type-C, NFC, UWB;
  • acumulator de 4.500mAh care dispune de tehnologiile TurboPower fast charging 125W, wireless charging 50W si reverse charging 5W.

Noul varf de gama Motorola va fi disponibil in curand spre comercializare, iar terminalul va putea fi achizitionat la aproximativ 1.000 de Euro.

Continue Reading

Trending