SCAM dat în numele Alpha Bank, BCR și Raiffeisen

Infractorii cibernetici sunt extrem de activi si in aceasta perioada dificila prin care trecem ca urmare a haosului creat de catre COVID-19, asadar acestia continua sa produca pagube majore si profita din plin de naivitatea unor compatrioti care nu sunt suficient de vigilenti. Mai exact infractorii trimit mailuri de tipul celui de mai jos si practic ii instiinteaza pe potentialii pagubiti asupra faptului ca au receptionat bani in conturile acestora.

Dupa cum ati putut vedea, in acest mail este prezenta sigla Alpha Bank iar in acelasi mod s-a operat si pentru Raiffeisen Bank si Banca Comerciala Romana(BCR). In mailul cu pricina este atasata si o arhiva care contine un virus iar este capabil sa va subtilizeze datele personale de indata ce l-ati deschis si totul ruleaza in background, asadar cel mai probabil nu va veti da seama ca ati fost pacalit.

Practic infractorii cibernetici va pot sustrage informatii personale extrem de sensibile legate de: date bancare, parolele conturilor de mail, retele sociale, youtube etc. iar ulterior acestea vor fi utilizate de catre infractori pentru a prelua controlul total asupra acestora. Asadar daca receptionati un astfel de mail, NU dati curs invitatiei de a deschide fisierul atasat deoarece este un alt atac de tip SCAM/Phishing iar acesta este dat in numele Alpha Bank, Raiffeisen Bank si Banca Comerciala Romana(BCR).

Bineinteles ca se vede de la o posta faptul ca mailul este scris intr-o engleza aproximativa iar acelasi mail este trimis si in Romania fara a fi macar tradus si acest aspect trebuie sa va trezeasca o mare suspiciune asupra veridicitatii acestuia. Mai mult decat atat majoritatea bancilor nu va trimit vreun mail atunci cand receptionati sume de bani in conturi, asadar nu are sens sa dati curs unei astfel de invitatii aberante.

Ar fi interesant de stiut de unde au mail-urile clientilor acesti infractorii cibernetici dar cel mai probabil le-au sustras tot din bazele de date ale acestor banci, ale caror sisteme de securitate sunt vulnerabile si periodic “pica” prada unor atacuri de tip phising. Asadar fiti extrem de vigilenti in aceasta perioada deoarece va puteti trezi cu, conturile goale daca dati curs unor astfel de invitatii receptionate pe mail.

Nu uitati nici de faptul ca inclusiv Politia Romana a fost implicata recent intr-un astfel de atac cibernetic iar o multime de naivi au picat in plasa acestor infractori cibernetici si pentru mai multe detalii accesati acest link.

8 comentarii la „SCAM dat în numele Alpha Bank, BCR și Raiffeisen”

  • Iti dai seama ca au alte “preocupari” iar toate sistemele de securitate au vulnerabilitati si din pacate doar clientii bancilor sunt cei care au de suferit de pe urma acestor atacuri concertate.

   Răspunde
 1. De la Banca Transilvania am primit si eu ceva asemanator si cand am incercat sa deschid fisierul mi-a aparut o notificarea de la antivirus si am renunta, asa ca nu-I de gluma cu bagabontii astia.

  Răspunde
 2. Am primit si eu mailul asta si chiar ma gandeam ca este suspect rau si l-am bagat direct in junk. Oare cati au fost pacaliti?

  Răspunde

Lasă un comentariu