ANRE pulverizează prețurile la energia electrică

#image_title

Cei de la ANRE continua sa isi bata joc de consumatorii pe care in teorie ar trebui sa-i apere de abuzurile furnizorilor de energie electrica. Dimpotriva, inestimabilii de la ANRE stimuleaza cresterea galopanta a preturilor la energia electrica, si mai mult decat atat, acopera abuzurile pe care furnizorii le fac pe banda rulanta.

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate ordinele privind aprobarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, respectiv a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, care se vor aplica în cea de-a V-a perioadă de reglementare, care începe la data de 1 ianuarie 2025.

Pret Energie Electrica

La elaborarea proiectelor de ordin s-a avut în vedere crearea cadrului de reglementare în acord cu prevederile Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, ale Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, cu modificările și completările ulterioare, ale Directivei (UE) 2019/944 din 5 iunie 2019 privind regulile comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE și cu recomandările ACER din raportul asupra bunelor practici privind metodologiile tarifare.

Principalele măsuri incluse în noile metodologii se referă la:

1.Orientarea operatorilor către realizarea de investiții în rețea

Având în vedere datele din situația privind nivelul indicatorilor prevăzuți în Standardul de performanță prezentată în Raportul privind realizarea indicatorilor de performanță pentru anul 2023 publicat pe pagina de internet a ANRE și datele cuprinse în Planurile de dezvoltare pe 10 ani transmise de operatori, s-a constatat că deși au fost realizate investiții, starea rețelelor reflectată de nivelul actual al indicatorilor prevăzuți în Standardul de performanță este încă nesatisfăcătoare și este necesar în continuare un volum semnificativ de investiții pentru atingerea obiectivelor de obținere a unor rețele sigure, fiabile și eficiente. În consecință, pentru perioada a V-a de reglementare se prevăd următoarele măsuri:

  • acordarea unui stimulent de un punct procentual peste nivelul Ratei Reglementate a Rentabilității (RRR) aprobate pentru investițiile noi din surse proprii, cu data de punere în funcțiune după data de 01 ianuarie 2025, pentru valoarea care depășește un anumit prag valoric stabilit conform metodologiei.
  • reducerea cu două puncte procentuale a nivelul RRR aprobate pentru investițiile în dotări, cu excepția dotărilor utilizate efectiv la lucrările în rețea, care conduc la menținerea și/sau îmbunătățirea parametrilor rețelelor.
  • implementarea unui mecanism stimulativ de recompensă/penalizare corelat cu nivelul de performanţă de 0,5 puncte procentuale nivelului RRR în acord cu prevederile articolulului 59 alineatul (1) litera (l) din Directiva (UE) 2019/944, prin care autoritățile naționale de reglementare monitorizează și evaluează performanța operatorilor de transport și a operatorilor de distribuție în ceea ce privește dezvoltarea unei rețele inteligente care promovează eficiența energetică și integrarea energiei produse din surse regenerabile, pe baza unui set limitat de indicatori. Prin urmare, în metodologie s-a prevăzut un mecanism de recompensă/penalizare corelat cu nivelul de performanţă realizat de operatori cu privire la dezvoltarea unei reţele inteligente care să promoveze eficienţa energetică şi integrarea energiei produse din surse regenerabile. Evaluarea nivelului de performanță se va realiza în raport cu valorile setului de indicatori ce urmează a fi aprobat de ANRE.

2. Limitarea pierderilor legate de recunoașterea în tarifele aplicate de operatori a costurilor privind achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT

Ținând cont de reflectarea în mod semnificativ a nivelului prețurilor de pe piața de energie în costurile operatorilor, în metodologii au fost incluse următoarele măsuri:

  • aprobarea unor componente tarifare distincte prin care operatorii de rețea recuperează costul pentru achiziția energiei electrice pentru acoperirea CPT și celelalte costuri;
  • la stabilirea costului prognozat pentru perioada a V-a de reglementare prețul de referință utilizat pentru operatorii de distribuție va fi determinat ca medie a preţurilor de achiziţie realizate de aceștia pe o perioadă de 12 luni, iar pentru operatorul de transport va fi determinat ca minim între prețul realizat de acesta și media preţurilor de achiziţie realizate de operatorii de distribuție. Prețurile menționate se stabilesc fără tranzacțiile încheiate prin Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) ținând seama că acest mecanism va înceta să funcționeze la sfârșitul anului 2024, conform prevederilor legale în vigoare;
  • în situația în care se declară criză pe piața de energie prin acte normative emise de Parlamentul sau Guvernul României, prețul mediu al energiei electrice pentru acoperirea CPT recunoscut de ANRE este cel realizat, în acest caz nefiind aplicabile criterii de eficiență cu privire la achiziție.

3.Menținerea plafonului pentru limitarea creșterii anuale a tarifelor

Având în vedere nevoia de predictibilitate în privința creșterii tarifelor, precum și preocuparea ANRE pentru asigurarea echilibrului între suportabilitatea tarifelor pentru clienții finali și menținerea interesului operatorilor de rețea pentru investiții, se prevede aplicarea unui plafon de 10% în termeni reali pentru creșterea anuală a componentei tarifare aferente recuperării de către operatori a costurilor fixe.

În  urma dezbaterilor ce au avut loc în cadrul sedinței de astăzi a Comitetului de reglementare cu privire la solicitarea operatorilor de rețea de acordare a unui stimulent pentru atragerea de fonduri nerambursabile pentru investiții, membrii Comitetului de reglementare au aprobat completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice cu prevederi referitoare la acordarea unui stimulent pentru investițiile cofinanțate din fonduri europene nerambursabile de 0,5% peste valoarea RRR aprobată.

Considerăm că noile Metodologii asigură un cadru de reglementare adaptat exigențelor din domeniul transportului și distribuției de energie electrică, urmărind atingerea unui echilibru între stimularea interesului realizării investițiilor necesare îmbunătățirii calității serviciului de transport și distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor, ținând cont și de nivelul de suportabilitate al clienților finali de energie din România”, a declarat George Niculescu, preşedintele ANRE.

Va reamintim si faptul ca Hidroelectrica ramane furnizorul de energie care practica, cele mai mici preturi de pe piata, iar pt mai multe detalii accesati acest link.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Previous Post

Infinix ZERO 40 5G vine cu display AMOLED de 144Hz

Next Post

Geoană și Ciolacu sunt favoriți să intre în turul doi