ANCOM sancționează Vodafone, RCS & RDS, Telekom și Orange

Iata  ca inevitabilul s-a produs iar ANCOM a reusit “performanta” sa amendeze toti operatorii  telecom(in speta este vorba despre: Orange, Telecom, Vodafone si RCS & RDS), pentru faptul ca nu au respectat parametrii licentelor de utilizare a spectrului radio.

Mai exact inestimabilii operatori au fost sanctionati pentru ca nu si-au respectat obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite in cuantum de cel puţin 98% din populaţia totala a tarii.

“În cadrul unei campanii dedicate, am verificat acoperirea cu servicii de voce mobilă în aproximativ 13.400 de localități, adică în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați peste 246.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Pentru că niciunul dintre operatorii care furnizează servicii de voce mobilă nu și-a îndeplinit obligația de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, am aplicat amenzi în cuantum total de 1.610.000 de lei, în funcție de procentul de acoperire atins de fiecare. Operatorii și-au asumat aceste obligații odată cu licențele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. Vom relua această campanie de măsurători și în acest an și vom continua, dacă este necesar, să aplicăm sancțiuni până la îndeplinirea completă a obligațiilor asumate. Toate rezultatele măsurătorilor sunt disponibile pe site-ul aisemnal.ro“, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Cei de  la ANCOM au efectuat masuratori in intervalul lunilor mai – septembrie 2019 iar niciunul din cei patru operatori nu a  reusit sa atinga procentajul obligatoriu.

Cei patru operatori au reusit sa obtina urmatoarele rezultate:

  • Orange are o acoperire in cuantum de 97.81%;
  • Telekom Mobile are o acoperire in cuantum 96.53%;
  • Vodafone are o acoperire in cuantum 97.76%;
  • RCS & RDS are o acoperire in cuantum 95.42%ș

Asadar Orange este lider pe partea de acoperire dar ciudat este faptul ca RCS & RDS are totusi un procentaj foarte bun de acoperire iar clientii reclama pe banda rulanta lipsa de semnal in marile orase.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, OrangeVodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Oricum cert este faptul ca toti operatorii au fost sanctionati astfel:

  • Orange a receptionat o amenda de doar 50.000 de lei;
  • Telekom Mobile a primit o amenda in cuantum de 700.000 de lei;
  • Vodafone a receptionat o amenda de doar 60.000 lei;
  • RCS & RDS primit o amenda in cuantum de 800.000 lei;

Asadar RCS & RDS este lider detasat la capitolul amenzi dar sa nu le plangem de mila totusi pentru ca este o suma mult prea modesta fata de “ingineriile financiare” pe care le fac si care le aduc  anual un profit astronomic.

Nu uitati de faptul ca puteti rezilia contractele oricand cu inestimmabilii operatori daca sunteti nemultmiti de serviciile acestora iar procedurile complete sunt disponibile pe blog, in sectiunea de “Țepe Online & Offline“.

Lasă un comentariu