Continuam seria de recenzii si astazi va prezentam unul dintre cele mai asteptate smartphone-uri ale acestuia an iar terminalul este produs de catre Samsung si poarta numele de Galaxy S10.
Smartphone-ul Samsung Galaxy S10 a fost prezentat in cadrul evenimentului Mobile World Congress 2019 iar terminalul a fost capabil sa faca senzatie pe piata de profil inca de la marea lansare.
Intram direct in „paine” iar in randurile de mai jos o sa va detaliem experienta de utilizare pe care a fost capabil sa ne-o ofere acest flagship pana acum.
DESIGN
Smartphone-ul Samsung Galaxy S10 adopta aceeasi linie de design extrem de eleganta, care este prezenta si pe modelele anterioare, in speta Galaxy S9 si Galaxy S8.
Asadar producatorul a mizat pe aceleasi forme rotunjite si nu avea sens sa schimbe „macazul” din moment ce fanii adora acest design care este inca in mare voga.
Carcasa acestui smartphone este realizata in totalitate dintr-o combinatie de aluminiu si sticla iar terminalul este extrem de bine finisat si este capabil sa intoarca instant multe priviri.
Acest smartphone arata absolut bestial pe nuanta „prism green” iar reflexiile oferite de spatele carcasei sunt dementiale si difera in functie de lumina la care este expus terminalul.
Se vede din plin faptul ca producatorul stie sa le ofere fanilor exact ceea ce isi doresc iar atentia la detalii este absolut exemplara.
Culoarea „prism green” mascheaza destul de bine amprentele si micile zgarieturi accidentale, asadar utilizatorul nu este nevoit sa „cosmetizeze” in permanenta terminalul pt a scapa de inevitabilele urme de utilizare.
Sticla prezenta pe ambele parti ale terminalului este Corning Gorilla Glass 6 iar aceasta rezista neasteptat de bine la zgarieturi si mici socuri accidentale.
Terminalul a „supravietuit” cu brio unei cazaturi din buzunarul pantalonilor, direct pe parchetul din „dotare” iar rama metalica a carcasei a scapat fara daune vizibile.
Asadar avem de-a face cu o carcasa extrem de bine inchegata iar dimensiunile reduse ale acesteia(70.4 x 149.9 x 7.8mm), ii permit utilizatorului sa manevreze foarte lejer terminalul cu o singura mana.
Butonul de „Power” are o amplasare extrem de ciudata iar foarte putini utilizatori il vor putea accesa in conditii de siguranta atunci cand terminalul este manevrat cu o singura mana.
Din pacate butonul de „Power” este amplasat mult prea sus pe laterala dreapta a carcasei si este aproape imposibil de accesat atunci cand nu putem manevra terminalul cu ambele maini.
Nu intelegem de ce producatorul a ales sa il pozitioneze atat de sus dar mai mult ca sigur va tine cont de parerile fanilor iar pe generatia urmatoare il vor amplasa ceva mai jos, asa cum au facut si cu senzorul de amprente de pe Galaxy S8(care era pozitionat destul de incomod pe acel model iar pe Galaxy S9 au remediat acest mic neajuns).
In partea superioara a carcasei este pozitionat microfonul care contribuie la diminuarea zgomotului de fond in convorbiri si slotul care gazduieste cele doua cartele nanoSIM iar unul dintre acestea este de timp combo si prin intermediul acestuia poate fi extins spatiul de stocare intern, cu maxim 2TB.
Pe laterala stanga a carcasei sunt amplasate butoanele de „volum” iar acestea sunt realizate tot din aluminiu si ofera un feedback excelent.
Sub butoanele de „Volum” este amplasat si cel mai controversat buton care este prezent de ceva timp pe flagship-urile Samsung iar acesta este butonul dedicat asistentului virtual „Bixby” si vestea buna este ca poate fi configurat acum in functie de preferintele utilizatorului, asadar producatorul a tinut iarasi cont de nemultumirile fanilor.
In partea inferioara a carcasei este pozitionat jack-ul de 3.5mm pentru casti, portul USB Type-C 3.1, microfonul principal si difuzorul.
De retinut si faptul ca terminalul poseda certificarea IP68, asadar rezista cu brio la contactul cu apa si praful.
Butoanele software care indeplinesc functiile de back, home si options sunt pozitionate in partea inferioara a display-ului iar acestea pot fi configurate in functie de nevoile utilizatorului si se ascund atunci cand nu sunt utilizate.
Deasupra acestora este pozitionat si noul senzor de amprente ultrasonic iar acesta este inclus in display si raspunde destul de bine la comenzi atunci cand display-ul este curat.
Nu este la fel de rapid precum un senzor clasic dar nici nu isi dezamageste utilizatorii cu un timp de raspuns prea mare.
Trebuie sa tinem cont de faptul ca noul senzor de amprente este la prima generatie, asadar cu siguranta atat rapiditatea, cat si precizia acestuia va fi imbunatatita pe versiunile urmatoare.
Am apreciat si faptul ca terminalul vine cu o folie de protectie preinstalata pe display dat fiind faptul ca au aparut o multime de controverse pe internet cu privire la foliile de protectie care sunt compatibile cu noile flagship-uri Samsung si care nu afecteaza in vreun fel functionarea noului senzor de amprente.
Asadar potentialii cumparatori nu au de ce sa isi faca griji pe aceasta tema „spinoasa” deoarece producatorul a fost cu un pas inaintea celor care au facut speculatii usor nefondate in aceasta directie.
Folia de protectie acopera aproape in totalitate display-ul si „coboara” inclusiv pe lateralele rotunjite ale acestuia iar decupajul facut pentru camera foto secundara este de mare precizie.
Camera foto secundara este pozitionata in partea dreapta de sus a display-ului si arata excelent atunci cand terminalul are display-ul aprins.
Cu siguranta acest „truc” de design este mult mai bun decat celebrul „breton”, care si-a facut aparitia pe majoritatea terminalelor mid-range si high-end disponibile pe piata la momentul actual.
Practic amplasarea in acest mod a camerei foto principale nu te incurca in vreun fel, nici macar atunci cand urmaresti un videoclip sau rulezi un joc.
Mai mult ca sigur si cei de la Apple vor renunta la „breton” odata cu lansarea noilor flagship-uri dar ramane de vazut cati producatori vor reusi sa faca acest „update” major la capitolul design si functionalitate.
Pe spatele carcasei sunt amplasati cei trei senzori ai camerelor foto principale, flash-ul LED si celebrul senzor prin intermediul caruia utilizatorii isi pot monitoriza pulsul.
Exista si un „camera bump” dar nu ii provoaca instabilitate terminalului atunci cand este asezat pe suprafetele plane, dat fiind faptul ca senzorii camerei foto principale sunt pozitionati central in partea de sus a carcasei.
Per total putem afirma cu tarie faptul ca noul flagship Samsung este un mix excelent intre un design extrem de stilat si specificatii hardware de top.
Acum va invitam sa admirati smartphone-ul Samsung Galaxy S10 in toata splendoarea prin intermediul galeriei foto de mai jos:
DISPLAY
Noul flagship al celor de la Samsung este echipat cu un superb display Dynamic AMOLED iar acesta masoara 6.1-inci in diagonala, ruleaza la rezolutia maxima de 3040 x 1440 de pixeli si este protejat cu sticla Corning Gorilla Glass 6.
Am remarcat extrem de rapid faptul ca avem de-a face cu unul dintre cele mai bune display-uri disponibile pe piata la momentul actual si este o adevarata incantare sa desfasori orice tip de activitate pe acesta.
Acest display este capabil sa redea imagini foarte clare si culori vibrante iar unghiurile de vizualizare sunt extrem de generoase.
Atat luminozitatea cat si contrastul se afla la cote excelente iar terminalul poate fi utilizat fara probleme in bataia directa a razelor solare.
Asa cum am mentionat si anterior, terminalul vine cu o folie de protectie preinstalata pe display, asadar rezista cu brio la zgrieturi si mici socuri accidentale.
HARDWARE & PERFORMANTA
Am „butonat” modelul de Samsung Galaxy S10(SM-G973F) iar acesta dispune de procesorul Octa-Core Exynos 9820, care este fabricat pe tehnologia de 7nm si este tactat la 2.8GHz, GPU Mali-G76, 8GB de memorie RAM si 512GB spatiu de stocare intern, care poate fi extins prin intermediul slotului de card microSD.
Asadar avem de-a face cu un adevarat „monstru” iar terminalul a reusit sa obtina in Antutu „doar” 330.368 de puncte si acest scor il plaseaza pe locul secund al clasamentului, sub „big brother”….in speta Galaxy S0+.
Samsung Galaxy S10(SM-G973F) este un smartphone dual-sim(nano + nano), compatibil Dual 4G/VoLTE si dispune de: Wi-Fi 802.11ac (2.4 si 5GHz), VHT80 MU-MIMO, Bluetooth v5.0 LE, GPS cu GLONASS, NFC si MST iar terminalul este dotat cu port USB Type-C 3.1 si cu scanner de amprente care este inclus in display.
Am testat terminalul atat in celebra retea 4G/VoLTE a celor de la Orange, cat si prin intermediul unei retele Wi-Fi care ruleaza la 5GHz iar vitezele obtinute sunt absolut “ametitoare” si le puteti vizualiza in galeria foto de mai jos.
Smartphone-ul Samsung Galaxy S10 sta foarte bine si pe partea de sunet deoarece sistemul de sonorizare este stereo si poarta celebrele “semnaturi” AKG by Harman Stereo & Dolby Atmos iar acesta este capabil sa redea un sunet de calitate indiferent de mediul in care este utilizat.
Totul „suna” foarte bine pe acest smartphone iar castile AKG oferite in pachetul de retail sunt absolut dementiale si ofera o experienta de auditie foarte buna.
SOFTWARE
Samsung Galaxy S10 ruleaza cea mai recenta versiune de android, in speta 9.0 Pie iar aceasta este customizata cu noua interfata One UI.
In marea majoritate a timpului totul a rulat smooth & clear iar producatorul ofera in mod constant update-uri OTA, prin intermediul carora rezolva micile bug-uri existente si imbunatateste experienta de utilizare.
Spre exemplu, primul update l-am receptionat la configurarea initiala a terminalului si prin intermediul acestuia a fost imbunatatita stabilitatea camerelor foto si performanta functiei de recunoastere a senzorului de amprente.
Asadar producatorul face tot posibilul sa le ofere fanilor o experienta de utilizare cat mai placuta si face demersuri in acest sens.
Am remarcat si faptul ca producatorul a renuntat la o multime de aplicatii de tip „bloatware” care veneau pana acum preinstalate pe flagship-urile acestora, asadar devine din ce in ce mai selectiv si atent la acest capitol extrem de important.
Cert este faptul ca noua interfata Samsung este in plina dezvoltare, asadar mai exista mult loc pentru optimizare software & hardware.
CAMERA FOTO/VIDEO
Camera foto principala este tripla si dispune de 12MP(f/1.5/2.4) + 12MP(f/1.9) + 16MP, este dotata cu senzori Sony, OIS, PDAF, HDR si flash LED.
Acest „setup” este capabil sa imortalizeze imagini extrem de calitative atat pe timp de zi, cat si in conditii de luminozitate scazuta.
Este foarte interesant faptul ca poti seta in timp real camera pe care vrei sa o utilizezi iar in functie de lentila selectata vei putea obtine imagini si detalii de senzatie din acelasi punct.
Focalizarea se realizeaza foarte rapid indiferent de scenariu si inclusiv atunci cand scenele surprinse sunt aglomerate iar terminalul este capabil sa recunoasca “scena” imortalizata.
Noul flagship al celor de la Samsung este capabil sa filmeze si in slow-motion cu 960fps iar calitatea este excelenta.
Meniul camerei foto are o interfata extrem de intuitiva iar aceasta permite accesul rapid la functiile de care dispune terminalul, precum: touch focus, focalizare selectiva, continuous shooting, panorama, zoom, face beauty, zoom 2x, PIP, panorama, filmare lenta, filmare accelerata si ISO.
De retinut si faptul ca exista si un mod “Pro” in care utilizatorii isi pot seta in mod manual diversi paramentrii(ISO, AF, WB etc) pentru a obtine imagini cat mai calitative.
Asadar prin intermediul smartphone-ului Samsung Galaxy S10 se pot realiza fotografii si filmari de calitate iar pentru detalii va invitam sa vizualizati galeria foto si videoclipul de mai jos.
Camera foto secundara dispune de 10MP, este dotata cu lentile wide si are un mod de „focalizare live”.
Imaginile obtinute pe timp de zi sunt extrem de calitative dar nici cele obtinute pe timp de noapte nu dezamagesc dat fiind faptul ca terminalul nu are flash LED.
Din pacate tehnologia Face ID prezenta pe noile flagship-uri Samsung poate fi „pacalita” destul de usor iar in acest sens a facut o demonstratie celebrul „Lou” de la UnboxTerapy.
AUTONOMIE
Smartphone-ul Samsung Galaxy S10 este echipat cu un acumulator a carui capacitate este de 3.400 de mAh iar acesta dispune de tehnologiile fast charging si wireless charging.
Noul flagship Samsung dispune de si de o alta tehnologie extrem de interesanta iar aceasta poarta numele de „reverse wireless charging” si prin intermediul acesteia se pot incarca alte gadgeturi care sunt compatibile cu aceasta tehnologie.
Mai exact, se pot incarca in mod wireless alte terminale de indata ce sunt pozitionate pe spatele smartphone-ului Galaxy S10(in acest mod pot fi incarcate si noile casti wireless Samsung, in speta Galaxy Buds).
Revenind la autonomia pe care este capabil sa o ofere noul flagship Samsung, trebuie sa va spunem faptul ca nu exceleaza la acest capitol iar in conditii de utilizare intensa terminalul trebuie incarcat destul de des.
Era de asteptat faptul ca un hardware atat de puternic este si un mare consumator de energie dar nu era rau daca producatorul ar fi optat pentru un acumulator ceva mai generos, care sa depaseasca pragul celor 4.000 de mAh.
In conditii de utilizare moderata terminalul ajunge cu brio la finalul zilei, asadar nu are sens sa va faceti griji pe aceasta tema.
Am apreciat si faptul ca terminalul dispune de tehnologia fast charging iar o incarcare completa se face in aproximativ 1 ora si 20 de minute.
Suntem convinsi de faptul ca producatorul va optimiza ceva mai bine terminalul prin intermediul update-uri de soft iar autonomia oferita o sa creasca in mod semnificativ.
AMBALAJ & ACCESORII
Smartphone-ul Samsung Galaxy S10 este livrat intr-un ambalaj elegant de culoarea neagra iar in interiorul acestuia regasim urmatoarele accesorii: incarcatorul, cablul de date USB Type-C, cheita pentru sloturile SIM, adaptoarele USB Type-C microUSB & USB Type-C USB, castile AKG(care sunt capabile sa redea un sunet de foarte buna calitate) si manualele de utilizare.
CONCLUZIE
Recomandam cu mare incredere acest smartphone tuturor celor care isi doresc sa aiba in posesie un terminal stilat care este capabil sa ofere o experienta de utilizare aproape exemplara.
Smartphone-ul Samsung Galaxy S10 poate fi achizitionat la „doar” 5.499 de lei prin intermediul celor de la pcgarage.ro.
PROS:
– design extrem de stilat
– finisaje de calitate
– specificatii hardware de top
– conectivitate(dual-sim) Dual 4G/VoLTE
– senzor de amprente inclus in display
– sistem de sonorizare Dolby & AKG
– camere foto/video de calitate
– display superb (Dynamic AMOLED)
CONS:
– pret destul de “piperat”
– pozitionarea incomoda butonului de „Power”
– autonomie scazuta in conditii de utilizare intensa
– senzor de amprente lent si uneori imprecis
Oare cat vor mai creste preturile pentru si asa au luat-o razna rau…?
Oare cat vor mai creste preturile pentru si asa au luat-o razna rau…?
Atata timp cat va exista cerere masiva pe piata de profil iar „trendul” ascendent al preturilor a fost dat de catre celebrul AIFON :)
Oare de ce i-au pus o baterie mai mare? le-a fost frica sa nu pateasca precum la Note 7?
Ieri l-am luat si eu de la vodafone si sunt tare dezamagit de scanner-ul de amprente. Cred ca mai bine il lasau pe spate ca la s9.
Oare de ce i-au pus o baterie mai mare? le-a fost frica sa nu pateasca precum la Note 7?
Stai linistit pt ca sunt mult mai vigilenti acum iar S10+ are un acumulator ceva mai generos.
Chiar ca este super frumoasa culoarea asta dar din pacate nu am gasit-o si la Orange. Am mers pe albastru pana la urma dar inca nu l-am primit si nu inteleg de ce se misca atat de greu cu livrarea.
Fain review, acum am un s8 si as vrea sa trec la un S10 dar parca as mai astepta pana apare noua serie note. Ce sa fac?
Fain review, acum am un s8 si as vrea sa trec la un S10 dar parca as mai astepta pana apare noua serie note. Ce sa fac?
Iti multumim pt aprecieri. Poti sa astepti linistit Note 10 deoarece va fi next-level :)
Ieri l-am luat si eu de la vodafone si sunt tare dezamagit de scanner-ul de amprente. Cred ca mai bine il lasau pe spate ca la s9.