Minutul și scorul cu Cristi Pitulice 30.03.2022 /21:00
Alarmele aeriene au sunat în cursul nopții și dimineții trecute în majoritatea orașelor din Ucraina.
De asemenea, deși Kievul nu a fost bombardat mai intens decât zilele trecute, s-au raportat lupte grele în suburbiile orașului și în orașul Irpin.
Mariupolul încă rezistă. Nu se știe situația în oraș, dar clar se dau lupte grele in apropiere de centrul orașului spre sud. În nord situația este destul de stabilă pentru apărători. Putin cere predarea orașului.
Depozitele Crucii Rosii din Mariupol au fost bombardate de ruși. Bombardamentele s-au desfășurat în două momente diferite. Primul undeva între 19 și 22 martie, iar cel de-al doilea în jur de 25-26 martie.
Orașul Cernihov a suferit cel mai grav bombardament de la începutul războiului până acum. Asta pe fondul faptului că ”în semn de bună voință rușii s-au retras din jurul orașului”.
În atacul de ieri asupra clădirii administrative din Mykolaiv au murit peste 80 de persoane. Există suspiciunea întemeiată că rușii folosesc bombe cu dispersie (bombele astea explodează în aer și împrăștie multe alte bombe mai mici).
Conform observatorilor internaționali trupele ruse nu părăsesc Ucraina ci se poziționează pe noi aliniamente. Se pare că Rusia își schimbă strategia în ceea ce privește abordarea războiului.
După un voiaj foarte lung, cu trenul, în jur de 80 de copii cu dizabilități și ceva însoțitori au ajuns în orașul polonez Przemyśl. Aceștia au plecat acum câteva zile din zona orașului Dnipropetrovsk. În gara din Przemyśl copiii au fost așteptați de o mică armată de ambulanțe și medici.
Numărul refugiaților din Ucraina se apropie de 4 milioane. A începutul conflictului reprezentanții UE au spus că se așteaptă la un pic peste 5 milioane de refugiați. Ulterior au rectificat spunând că Europa trebuie să fie pregătită să preia 8-10 milioane de refugiați ucraineni
Astăzi au funcționat trei coridoare de evacuare din Meltiopol, Mariopol și Enerhodar.
UNICEF spune că peste 2 milioane de copii au plecat din Ucraina, iar peste 100 au murit de la începutul războiului. În interiorul țării alte 2.5 milioane si-au părăsit casele. Dintre cei plecați, cei mai mulți, 1.1 milioane sunt în Polonia.
Zelenski s-a adresat astăzi parlamentului Norvegian. Acesta a cerut ca Norvegia să își închidă porturile pentru navele rusești să mai livreze nițele arme în Ucraina.
Human Rights Watch susține că Rusia ar fi folosit în Ucraina mine antipersonal interzise de convențiile internaționale.
Exploziile de lângă Belgorod (Rusia) ar fi fost cauzat cel mai probabil de un incendiu accidental la depozitul de muniții. Nu există nicio confirmare că Ucraina ar fi atacat zona. Nici măcar rușii nu susțin asta. Doar presa debilă din România.
Interesul pentru emigrare din Rusia a explodat în ultimele două săptămâni. Căutările în Google după ”azil politic”, ”cum să pleci din Rusia” sau ”emigrare” su crescut de câteva zeci, chiar si sute de ori.
Miniștrii de externe ai Rusiei și Chinei s-au întâlnit azi la Tunxi, în China. Momentan nu se știe ce au vorbit, dar clar nu despre fotbal.
Serghei Novikov, șeful Departamentului pentru Proiecte Publice al Președintelui Rusiei, și-a exprimat speranța că bloggerii vor crea nu numai conținut interesant, ci și de încredere în contextul războiului informațional care se desfășoară acum pe internet. Adică, cu alte cuvinte alde Șoșoacă, Steer, Puric și alți dilăi, dacă ar fi în Rusia ar posta pe pereții celulelor de la Butyrka.
Astăzi Germania nu a mai primit niciun strop de gaz prin conducta Yalmal. La telefon Scholz s-a înțeles cu Putin ca Germania să plătească gazul în euro la Gazprombank și aici euro să fie convertiți în ruble.
In lume:
Un Airbus A380 a efectuat un zbor complet (adică a aterizat de bună voie) utilizând drept combustibil ulei de gătit. Gigiei! Tăbărâți pe supermarketuri că ne fură Taromul uleiul de floarea soarelui!
Râdem, glumim, dar în Franța Marie Le Pen are 47% și Macron 53% în sondaje. Mie mi-e ca soldații ăia francezi de la Constanța dispar imediat după alegeri.
La noi:
Câțu spune că Zelenski va ține săptămâna viitoare un discurs în Parlamentul României. Sunt tare curios ce o să ne ceară. Până atunci dl. Câțu poate ne explică cum se face că România mai are de primit și achitat vaccinuri anti-Covid în valoare de 790 de milioane de euro. Da, ați citit corect suma.
La Glina arde un depozit de deșeuri. Arde frumos. Din nou, ce ne trebuie nouă rachete de la ruși de sute de mii de euro când noi ne descurcăm cu un băț de chibrit?