Campanii de tip „scam” la eMAG

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica ne informeaza cu privire la faptul ca o multime de clienti eMAG sunt vizati pentru a participa la doua „campanii” de tip scam.

Prin intermediul primei campanii infractorii cibernetici incearca sa-i convinga pe utilizatori ca sa le ofere datele personale, gen: date bancare si date de logare.

Toate aceste date sunt oferite in scopul de a participa la un concurs in care eMAG ofera premii consistente care constau in: telefoane mobile, tablete, laptopuri etc.

Cei de la CERT-RO mentioneaza faptul ca: “Mesajul este într-o limbă română aproximativă, atenţionează utilizatorul că ar putea câştiga un laptop, smartphone sau o tabletă, dacă parcurge anumiţi paşi într-o campanie de fidelizare eMAG. După ce selectează tipul de dispozitiv folosit, utilizatorul este redirecţionat către o altă pagină care permite alegerea unui ‘cadou’. Aici trebuie să introducă datele unui cont (nu se specifică ce cont, astfel că victimele pot oferi din greşeală datele contului eMAG, Samsung sau Apple, în funcţie de selecţie şi de intuiţia fiecăruia). Ultimul pas îl constituie redirecţionarea către o nouă pagină, unde potenţialelor victime li se cere să introducă datele cardului”

A doua campanie urmeaza aceeasi „reteta” doar ca in loc de electronice se „ofera” vouchere cadou in schimbul datelor personale ale utilizatorilor.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică va recomanda sa: “Verificaţi mereu sursa link-urilor primite sau a reclamelor accesate. Reţineţi faptul că astfel de concursuri sau promoţii sunt active exclusiv pe canalele oficiale ale brand-urilor respective (site sau paginile oficiale de social media). Dacă mai întâlniţi astfel de tentative de fraudă, notificaţi CERT-RO via e-mai sau social media. Dacă aţi suferit pagube financiare, anunţaţi cât mai repede banca despre problemă şi depuneţi o plângere la Poliţia Română”.

Asadar este ideal ca intotdeauna sa verificati veridicitatea informatiilor pe care le receptionati pe mail sau telefon, inainte de a va lasa „orbiti” de consistenta premiilor pe care le puteti obtine cu un efort minim.

Acesti infractori cibernetici incearca sa colecteze cat mai multe date personale si mizeaza din plin pe naivitatea utilizatorilor, care de cele mai multe ori pica rapid in plasa acestora si nu stiu cum sa reactioneze in astfel de situatii.

im2

Va reamintim si faptul ca o multime de infractori activeaza si pe celebrul site de vanzari olx.ro iar pentru detalii accesati acest link.

Frauda OLX

(Via)

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Previous Post

Samsung Galaxy M20 are baterie de 5.000mAh

Next Post

Honor 7X disponibil la 563 lei