NU mai lua antibiotice fără prescripție medicală

Celebrul stomatolog Cristian Didiță a postat pe contul sau de feisbuc cateva informatii extrem de utile pentru cei care apeleaza la ajutorul antibioticelor pentru probleme minore, care pot fi rezolvate si fara ajutorul acestora.

Majoritatea covârșitoare a durerilor dentare nu trec de la antibiotice. Chiar și când e vorba de infecții nu e nevoie mereu și de tratament medicamentos. Se poate rezolva doar prin manopere specifice.

Știm toți deja că în România se abuzează de consumul de antibiotice. Autoritățile tot lansează informări care ne previn despre riscul apariției bacteriilor rezistente. Însă nu prea au efect aceste campanii, cam ca antibioticele după ce le-ai luat ca pe M&Ms.

NU mai lua antibiotice fără prescripție medicală
E o problemă mare. A venit timpul să scoatem “nucleara” pe tema asta – durerea de dinți! Sunt situații când din cauza infecțiilor acute stomatologii nu pot interveni pentru a rezolva total problema. Anestezia nu prinde complet. Extracție nu se poate face “la cald” din cauza riscurilor asociate. În aceste cazuri ne bazăm în primă fază pe ajutorul antibioticelor. Doar că din ce în ce mai des tratamentul medicamentos e degeaba. Tot mai mulți pacienți dezvoltă infecții cu microbi rezistenți și ne uităm unii la alții ca proștii. Dacă nu e vorba de un abces de unde se poate colecta o probă pentru antibiogramă atunci nu putem decât să o luăm pe bâjbâite.

Generațiile mai noi de antibiotice își fac treaba, dar asta e valabil până când vor deveni și ele comune. Nu reușesc producătorii să țină pasul cu “apetitul” consumatorilor și riscăm să rămânem fără soluții.

NU mai lua antibiotice fără prescripție medicală

Repet, ca să fie clar, până când nu nimerim cocktailul potrivit, pacientul în cauză nu scapă de problemă. Așadar, dacă nu îți plac durerile insuportabile de dinți, NU mai lua antibiotice ca pe bomboane și fără prescripție! Simplu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NU mai lua antibiotice fără prescripție medicală