Blog ITHOT.RO

De ce să alegi un monitor tip led pentru calculatorul tău?

Monitorul pentru calculator este o componentă importantă a sistemului PC întrucât conectează userul cu datele oferite de calculator. În prezent monitoarele pentru calculator sunt disponibile într-o varietate de forme, culori și concepte.

Cu toate acestea, având în vedere tehnologia utilizată pentru realizarea unui monitor ele pot fi clasificate după cum urmează:   

 • Monitoarele CRT (Cathode Ray tube) sunt monitoarele cu tub, care în ciuda aspectului greoi și spațiului mare ocupat, sunt capabile de o rezoluție ridicată și de imagini foarte clare.
 • Monitoarele LCD (Liquid Cristal Display) sunt monitoare compacte, ușoare, are nu ocupă foarte mult spațiu pe birou. Un alt avantaj al acestora e consumul redus de energie și calitatea imaginilor.
 • Monitoarele LED (Light-Emitting Diodes) sunt ultimele tipuri de monitoare apărute pe piață. Asemănător monitoarelor LCD, monitoarele LED au un ecran plat și spre deosebire de celelalte 2 sunt considerate mai economice și mai puțin dăunătoare mediului înconjurător.

Alte avantajele ale monitorului LED sunt:

 • Imagini cu un contrast mai mare spre deosebire de predecesoarele sale;
 • Impactul negativ redus asupra mediului când sunt aruncate;
 • Durata de viață mai ridicată în comparație cu monitoarele CRT și LCD;
 • Tehnologia utilizată le permite monitoarelor LED să fie subțiri;
 • Nu degajă foarte multă căldură.

Fie că ești în căutarea unui monitor sau pur și simplu ești curios să afli mai multe despre ele, principalele elemente de care trebuie să ții cont când faci alegerea sunt tipul de panou, diagonala, rezoluția, rata de refresh a monitorului precum și destinația acestuia (gaming, home and office sau profesional).

Tipuri de panou de monitoare 

În prezent majoritatea monitoarelor de calculator folosesc tehnologia LED, însă diferă modul în care este implementată această tehnologie și scopul în care va fi folosit monitorul. Tipurile de panou de monitoare cele mai întâlnite pe piață sunt următoarele:

 • TN (Twisted Nematic) este recomandat pentru gaming și spre deosebire de celelalte panouri LED areo rată de răspus mai ridicată.

Un astfel de monitor, cu un panou TN este Monitorul ACER, KG251QFbmidpx, cu o diagonală de 24.5″ (62 cm), rezoluție 1920 x 1080 și funcție de FreeSync, fiind cel mai ieftin monitor de 144Hz, ceea ce-l face perfect pentru gaming. Este un monitor elegant, care ocupă spațiu redus pe birou, cu un design ZeroFrame ce permite vizualizarea ecranului fără probleme datorită înclinării perfecte(de la -5 la -15°) astfel că vei urmări imaginile dintr-o poziție comodă.

 • IPS (IN-PLANE SWITCHING) este un upgrade al panoului precedent, culorile fiind mai clare, iar timpul de răspuns și mai ridicat.  Este recomandat pentru editarea foto-video, în gaming sau ca monitor office.

Monitorul LED IPS LG este reprezentativ pentru această categorie, având o diagonală de 25″ (63.5 cm), afișaj UltraWide (21:9) și rezoluție de 2560 x 1080 ceea ce asigură un afișaj ireproșabil. Este un monitor ideal pentru gaming, având modul Game – FPS, RTS și Custom (personalizat). Ca și mediu de lucru este foarte eficient, dată fiind exprimarea realistică a culorii datorită unui sRGB mai mare de 99% și afișajului IPS. Aveți posibilitatea de a personaliza setările monitorului sau de scindare ecran – modul Screen Split și PIP – Picture-in-picture.

 • VA (Vertical Alignment) reprezintă o combinație între panourile de mai sus. Acestea reproduc culorile mai bine și au un contrast mai ridicat ca cele de dinainte.

Monitorul LED Samsung C24F390FHU are un panou de tip VA, o diagonală de 24″ (61 cm) și o curbură a ecranului pentru experiențe de vizionare captivante. Cei de la Samsung aduc o tehnologie de afișare care oferă un negru mai profund, un alb mai strălucitor și culori mai bogate.

Este un ecran excelent pentru gameri, prezența AMD FreeSync asigură jocuri fluide și calitate pentru fiecare scenă.

Rezoluția monitoarelor 

Rezoluția monitoarelor este exprimată în pixeli pe orizontală și verticală (cele mai multe monitoare au o rezoluție de 1920 x 1080px, denumită și FULL HD). Rezoluția monitoarelor este în strânsă legătură cu diagonala, astfel cu cât diagonala monitorului este mai mare cu atât imaginea va fi mai neclară, întrucât densitatea pixelilor este mai mica.

Cele mai multe monitoare existente pe piață vor avea rezoluții după cum urmează:

 • 1920 x 1080 (cunoscută ca rezoluția Full HD, pentru monitoare cu diagonala de până la 25 inch);
 • 2560 x 1440 (cunoscută ca rezoluția QHD, pentru monitoare cu diagonala de până la 27 inch);
 • 3840 x 2160 (cunoscută și ca rezoluția 4k pentru monitoare cu o diagonala de peste 27 inch).

Rata de refresh a monitorului (Hz) 

Se referă la numărul maxim de schimbări pe secundă a imaginii, fiind strâns legată de placa video a calculatorului respectiv. Acest aspect este foarte important pentru gaming și monitoarele existente în prezent, au o rată de refresh între 60Hz și 240Hz. Dacă dorești monitorul pentru uz personal, atunci rată de refresh de 60Hz este cea mai potrivită.

Sperăm că informațiile de mai sus îți vor fi de ajutor în alegerea unui monitor. Pe lângă acestea mai sunt și alte caracteristici de luat în seamă, în cazul în care dorești un monitor profesionist și cât mai optimizat. Dacă dorești să afli mai multe despre tipurile de monitoare existente și oferte de nerefuzat, te așteptăm pe site-ul altex.ro la secțiunea monitoare, unde vei avea puterea de a alege ceea ce-ți dorești!

Lasă un comentariu