ITHOT.RO | Reziliere contract Telekom

Legea falimentului personal a fost adoptata. Vesti bune pt datornici!

In cursul zilei de ieri s-a votat in parlament legea falimentului personal care ii permite oricarui compatriot care se simte sufocat financiar, sa-si declare falimentul personal.

Astfel orice roman, posesor al unei datorii mai mari de 14.000 lei, pe care nu poate sa o achite in termen de 90 de zile de la scadenta si nici macar in urmatoarele 12 luni, poate apela cu incredere la instanta pt a-si declara insolventa.

legea-insolventei-personale

Trebuie sa precizam si faptul ca procedura de insolventa persoanelor fizice nu este simpla si presupune transformarea instanta, a cetatenilor datornici in adevarati contabili. Procesul de stergere definitiva a acestor restante poate dura pana la 5 ani, timp in care cetatenii  trebuie sa-si dramuiasca foarte bine veniturile, astfel incat sa achite aproximativ jumatate din debit.

Pragul de 14.000 lei reprezinta cuantumul a 15 salarii minime pe economie, iar doar de la aceasta suma incolo, cetatenii pot solicita insolventa personala.

Cererea de insolventa trebuie sa contina urmatoarele aspecte:

 1. motivele care v-au adus in aceasta situatie critica
 2. toate creditele pe care le detineti
 3. se declara si eventualele proceduri de executare silita care au fost incepute deja
 4. se depun dovezile de renegociere a acestor datorii
 5. veniturile realizate in ultimii 3 ani
 6. veniturile realizate in prezent
 7. previziunile de venituri pt urmatorii 3 ani

De asemenea va trebui sa va anunati toti creditorii, cu 30 de zile inainte de a depune cererea la instanta, cu privire la demararea acestei proceduri.

Creditori pot fi: bancile, operatorii de telefonie mobila, operatorii de utilitati, asociatia de locatari si toate entitatile la care cetatenii a acumulat datorii iar acum se afla in imposibilitatea de achitare a acestora.

Initiatoarea acestei legi este deputatul PSD Ana Birchall, care sustine ca: “Din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca poate fi executat silit si ca ramane pe drumuri.”

In aceasta speta isi vor face aparitia administratorul si lichidatorul care se asigura ca intocmesti un acord cu creditorii,prin intermediul caruia va trebui sa virezi anumite sume de bani intr-un cont.

Trebuie mentionat si faptul ca persoanele care isi declara insolventa personala vor fi verificate trimestrial cu privire la modul in care si-au gestionat veniturile.

lege-insolventa-personala

In aceasta perioada pot fi  vandute autoturismele  mai scumpe de 5.000 de euro, care au costuri mari de intretinere, aparatura electronica de orice fel, dar care are o valoare mai mare de 5000 lei.

Partea buna este ca in toata perioada aceasta, debitul initial nu creste, deoarece penalitatile si dobanzile sunt stopate asa cum declara Ana Birchal:“Orice penalitate, majorare de intarziere sau dobanda se stopeaza automat”

Stergerea datoriilor se poate efectua daca:

 1. intr-un singur an ati acoperit jumatate din datorii
 2. ati achitat cel putin 40% din cuantumul acestora in 3 ani
 3. ati ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca aveti de achitat.

Nu pot solicita insoventa cei care:

 • au fost concediati in ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni.
 • desi nu realizeaza venituri nu-si cauta un loc de munca sau refuza propunerile de job-uri primite de la ANOFM.
 •  s-au imprumutat in ultimele 6 luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.

Acest proiect de lege a fost adoptat ieri in Parlament cu un numar de 309 voturi pentru, niciunul impotriva si 3 abtineri.

Am decis sa public acest articol pt a explica pe intelesul tuturor acest proiect de lege care sare in ajutorul a peste 800.000 de mii de romani care se afla acum in imposibilitatea de a-si mai achita ratele.

Lasă un comentariu