Doza de ras – La plimbare în parc

Farsele viedo sunt reprezinta unele dintre cele mai distractive forme de divertisment iar cea prezentata mai jos este absolut dementiala si nu ne ramane decat sa va uram vizionare placuta.

Nu uitati de faptul ca rasul ajuta organismul sa elibereze endorfine. Un studiu recent arata ca momentele in care radem impreuna cu cei apropiati elibereaza endorfine la nivelul creierului, ce potenteaza starea de bine. Aceste chimicale sunt eliberate prin intermediul receptorilor opioizi si cu cat o persoana are mai multi receptori opioii la nivelul creierului, cu atat efectul este mai puternic.

Tot rasul ne ajuta sa formam mai usor legaturi sociale, datorita efectului endorfinelor, explicat mai sus. Acesta este si motivul pentru care rasul este atat de contagios. Raspandirea eliberarii de endorfine incurajeaza solidaritatea si ne ofera un sentiment de siguranta. Fiecare creier al persoanelor dintr-un grup social functioneaza in astfel de momente ca un transmitator al acestor reactii, ce declanseaza la randul lor reactia in lant similara cu un joc de domino. De aceea, se intampla uneori sa avem zambetul pe buze de fiecare data cand cineva rade, chiar daca nu stim motivul.

Rasul stimuleaza conectivitatea creierului. Un studiu de specialitate a scos in evidenta diferentele de perceptie ale tipurilor de ras, de la rasul de bucurie, la cel sarcastic sau cel provocat de gadilare, fiecare dintre acestea activand legaturi noi intre diferite regiuni ale creierului. Mai mult decat atat, de fiecare data cand cineva rade, creierul nostru incearca sa descrifreze semnificatia reactiei si ce anume comunica persoana respectiva prin ras, iar aceasta activitate intareste conexiunea dintre diferite regiuni ale creierului.

Lasă un comentariu