Blog ITHOT.RO

Cum te pregătești de vacanța de sărbători

Vacantele de iarna inseamna distractie, plimbari la munte sau la rudele din alte colturi ale tarii, iar in multe cazuri asta inseamna sa pleci de acasa pentru o perioada indelungata. E momentul in care au loc si foarte multe furturi din locuinte, tocmai fiindca infractorii stiu ca acestea raman nesupravegheate si ca au astfel destul de timp sa opereze. Afla in continuare de ce trebuie sa tii cont atunci cand pleci in vacanta, astfel incat sa poti petrece sarbatorile fara griji.

Alarma – cea mai eficienta protectie anti-hoti 

Odata ce iti instalezi o alarma casa vei dormi mult mai linistit noaptea, fie ca esti acasa, fie in vacanta. Exista diverse sisteme pe care le poti utiliza – de altfel la Altex gasesti oferte pentru orice buget si necesitate. Ideal ar fi sa investesti intr-o alarma pe care o poti manevra de la distanta, chiar de pe propriul smartphone. De exemplu, kitul Smart Yale SR-3200i iti ofera posibilitatea ca printr-o aplicatie usor de instalat pe telefon sa vezi oricand imagini ale casei si sa armezi sau dezarmezi alarma atunci cand ai nevoie. Poti seta pornirea alarmei doar pentru o parte a casei: daca ai etaj si parter si vrei ca seara sa setezi sistemul de securitate in partea de jos, te vei putea misca fara probleme in partea de sus a locuintei. Nu este nevoie sa faci schimbari in ceea ce priveste mobilierul, nici sa ridici covorul sau sa te impiedici de cabluri inutile, fiindca toate componentele sunt de sine statatoare si nu sunt necesare cabluri pentru conexiunea intre produse.

Kitul poate fi extins, astfel incat sa includa accesorii aditionale, precum comutatoarele de alimentare, pentru a activa si dezactiva aparatele de uz casnic – cum ar fi lumina sau radioul – de la distanta, o camera pentru imagini din interiorul locuintei si chiar o incuietoare digitala Yale la usa principala, pe care sa o poti controla din aplicatie.

Camera de supraveghere – descurajanta pentru musafirii nedoriti  

Daca iti doresti ca eventualii hoti sa faca singuri cale intoarsa chiar de la intrare, o camera supraveghere montata la vedere poate fi cea mai buna solutie. Camerele moderne ofera atat securitate, cat si mobilitate: le poti controla de la distanta prin intermediul calculatoarelor si dispozitivelor mobile, poti detecta miscarea si trimite imagini sau video pe cardul micro SD, FTP sau e-mail.

Iti poti monta camera atat pe exteriorul casei, cat si pe interior, cu montare pe teren sau pe perete. Alege un model care sa aiba carcasa rezistenta la apa, astfel incat sa nu ai surprize in cazul perioadelor cu intemperii. De asemenea, verifica sa aiba mod de utilizare atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte.

Discretia – nu de multi folosita, dar foarte utila 

Nu uita ca dincolo de orice aparate de supraveghere, este foarte important sa ai grija de viata privata si de ce informatii poti destainui in cercurile de vecini sau pe retelele de socializare. Tendinta in societatea actuala este ca oamenii sa dezvaluie mai ales pe internet detalii pe care ar trebui sa le pastreze pentru cei apropiati, uitand ca lista de asa zis prieteni e una foarte cuprinzatoare, in care poate sa isi faca loc oricine, chiar si o persoana cu identitate falsa. Specialistii spun ca nu e indicat sa postezi pe Facebook sau alte canale online faptul ca pleci in vacanta, cu atat mai putin sa dai detalii legate de destinatie si perioada in care vei pleca, fiindca astfel dezvalui cat de mult vei lasa locuinta nesupravegheata.

Nu e recomandat nici sa trambitezi vestea plecarii pe toata scara sau pe intreaga strada, fiindca nu se stie cine pe cine cunoaste si ce vecin nu prezinta chiar atata incredere pe cat ti-ar placea sa crezi. E bine totusi sa ii spui despre plecare cuiva in care ai incredere si care poate veni ocazional sa supravegheze casa si sa se asigure ca totul este in regula. Tine minte ca inainte sa pleci de acasa sa verifici daca ai inchis apa, intrerupatoarele si orice aparat care ar putea ramane in priza si cauza probleme, dar si daca ai incuiat bine usa.

Evident, detaliul cel mai important al concediului este sa te bucuri de el, asa ca gandeste-te din timp la factorii de siguranta, ca sa nu ai de ce sa iti faci griji ulterior.

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un comentariu