Programele software second-hand

In acest articol o sa explicam pe intelesul tuturor, ce reprezinta programele software second-hand si care sunt principalele avantaje ale achiziționării acestora.

Știați că prin intermediul acestora puteți economisi până la 50 % din costul inițial al software-ului? Prin hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, este posibilă transferarea licenței de software către orice utilizator din Uniunea Europeană, cu condiția să dezinstaleze software-ul de pe computerul său.

Care este conceptul software-ului second-hand?

Licențele Software sunt la fel ca și cărțile. Cel mai bun exemplu este urmatorul: cumpărând o carte o puteți vinde fara probleme după ce ați citit-o în întregime iar vânzarea se poate face personal sau prin intermediul oricarui portal de licitație. Același lucru se întâmplă și cu software-ul licențiat. Odată dezinstalat complet, software-ul se poate vinde fara probleme, intrând astfel în proprietatea unui alt cumpărător.

Noțiunea de software second-hand pornește de la un model de business prin care o companie achiziționează de la clientul unui producător de software licențe, care nu mai sunt necesare clientului respectiv iar acestea poarta numele de licențe redundante.

Un astfel de model de afaceri a fost elaborat în urma deciziei CJUE (Decizia C-128/11 din data de 3 iulie 2012). Această decizie a stabilit foarte clar faptul că un utilizator software legitim poate să revândă software-ul fără a încălca drepturile de distribuție ale titularului, dar cu obligația de a-l șterge de pe propriul computer sau de a face inutilizabilă copia programului respectiv. Proprietarul drepturilor de autor al copiei programului respectiv nu poate interzice revânzarea copiei către terți.

Cei interesati trebuie sa stie si faptul ca pot verifica decizia completă iar detaliile complete sunt disponibile aici.

Cum recunoașteți un vânzător de calitate al software-ului folosit?

Odată cu formarea treptată a pieței licențelor second-hand, au început să apară companiile care oferă licențe contrafăcute și utilizatorii naivi le achiziționează pe acestea, prin intermediul unor portaluri de licitație sau prin intermediul unor pagini web specializate.

Potrivit informației prezente pe portalul Spiceworks Community, codul de activare a licențelor de volum destinate pentru piața Chineză, sunt imprimate pe certificatele de autenticitate CoA, și ulterior sunt vândute ca licențe OEM. Prin urmare cheia poate fi activată, însă este apoi blocată intr-o perioadă scurtă de timp, de obicei 2-3 luni iar ulterior devine inutilizabila.

Din acest motiv va recomandam să achiziționați licențele din surse verificate, de la companii ce oferă garanții. Una dintre companiile care se ocupă cu re-vânzarea licențelor software și activează pe piața secundară Europeană de soft second-hand este Forscope.

Fiecare licență este verificată, furnizorul de licențe trebuie să dovedească faptul că a achiziționat software-ul în mod legal și să emită o declarație cu privire la dezinstalarea programului. În cazul unei probleme, furnizorul își asumă răspunderea juridică deplină pentru licența(ele) vândută(e).

Jakub Šulák, directorul general al companiei Software Deals, a declarat ca:  “Primim câteodată propuneri de achiziționare a licențelor ieftine, însă furnizorul poate fi controlat cu ușurință, de obicei lipsa dorinței de a oferi o declarație a vânzătorului sau garanții oficiale denotă faptul că cel mai probabil licențele comercializate sunt ilegale și contrafăcute”.

Trebuie sa mentionam si faptul ca partenerii nostri de la Forscope au sărbatorit recent primul an de activitate pe piața romanească. În toata această perioadă, compania a câștigat peste 2.000 de clienți satisfăcuți. Drept mulțumire adusa clienților săi și cititorilor blogului nostru, va oferim impreuna o reducere limitată iar aceasta este in cuantum de 10% si este valabila pentru toate produsele pe care le comercializeaza acestia.

De retinut si faptul ca puteti beneficia de promotie pana la finalul acestui an si nu trebuie decat sa introduceti pe site-ul partenerilor nostri, urmatorul cod de reducere: ITHOTBONUS

Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la subiectul acestui articol va invitam sa le dezbatem in sectiunea de comentarii, pe care o regasiti ceva mai jos.

Nu uita să dai share. Mulțumim! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *