NoutățiTepe online & offline

Orange şi Vodafone amendați de ANCOM

Avem vesti excelente pentru abonatii Orange si Vodafone care se plangeau pana acum de faptul ca sunt taxati in mod abuziv de catre inestimabilii operatori, atunci cand utilizeaza serviciile acestora in roaming.

Celebrul politician si fost Prim-Ministru, Sorin Grindeanu este presedintele ANCOM si a declarat ca: „În urma unor sesizări venite din partea utilizatorilor, ANCOM a investigat modul în care operatorii aplică regulamentul european Roam like at home în România. Controalele au evidențiat nereguli, așadar am solicitat furnizorilor de servicii de comunicații electronice să remedieze în anumite termene problemele identificate și am aplicat amenzi în valoare de 180.000 de lei”

Bineinteles ca sanctiunile aplicate sunt mult prea mici pentru bugetele astronomice de care dispun cei doi operatori dar sa speram ca macar ii vor mai aduce putin cu picioarele pe pamant.

Majoritatea sesizarilor primite de ANCOM au venit din partea utilizatorilor de cartele pre-paid iar cei de la ANCOM au derulat o investigatie cu privire la modul în care acestia au fost informati despre modificarea conditiilor în care celebrul operator furnizeaza serviciul de roaming în Spațiul Economic European (SEE), dupa intrarea in vigoare a regulamentului european Roam like at home. 

Rezultatul investigatiei au fost devastatoare si au evidentiat faptul Vodafone a modificat conditiile in care utilizatorii de cartele pre-paid pot beneficia de serviciul de roaming, lansand pe piata oferte noi, cu sau fara acces la acest serviciu, insa fara a-si informa in mod corect si complet clientii cu privire la faptul ca utilizarea/activarea serviciului de roaming este conditionata, după data de 15 iunie 2017, de achizitionarea unor anumite optiuni sau de dezactivarea optiunii nationale.

Mai exact, cei de la Vodafone nu si-au notificat utilizatorii cu privire la faptul ca au modificat atat caracteristicile planului tarifar (extraoptiuni) de care beneficiau anterior intrării în vigoare a regulamentului, cat si clauzele contractuale (respectiv Termenii și condițiile generale de utilizare a serviciilor pre-paid) referitoare la condițiile în care este furnizat serviciul de roaming.

Asadar, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul ca acest serviciu va putea fi utilizat doar în conditiile achizitionării unei optiuni care ofera acces la serviciul de roaming si nici despre faptul că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activa o opțiune care ofera beneficii exclusiv nationale.

Cei de la ANCOM au sanctionat neregulile constatate cu o amenda in valoare de 30.000 de lei iar inestimabilul operatorul a „reusit” sa remedieze problemele sesizate inainte de expirarea termenului acordat, care era in cuantum de 90 de zile.

Tot cei de la ANCOM au efectuat si o investigatie cu privirea la modul in care se aplica politica de utilizare rezonabila a serviciului in roaming.

Desigur ca si aceasta verificarea a fost facuta axa urmare a numărului mare de sesizari receptionate din partea utilizatorilor cu privire la condițiile de utilizare a serviciilor de roaming iar cei de la ANCOM au verificat modalitatea prin care furnizorii si-au informat abonatii cu privire la aplicarea unei politici de utilizare rezonabila sau, in cazul celor de la RCS&RDS/DiGi Mobil, cu privire la aplicarea suprataxelor autorizate.

Investigatiile au relevat faptul ca inestimabilii operatori Orange și Vodafone au aplicat utilizatorilor o politica de utilizare rezonabila, fara ca aceasta sa fi fost prezenta in contractele incheiate cu utilizatorii pe baza de abonament, respectiv, in Termenii si conditiile generale de utilizare in cazul posesorilor de cartele pre-paid.

Asadar si de aceasta data, ANCOM a aplicat operatorilor Orange si Vodafone cate o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele incheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobila pe baza de abonamente.

Cei de la Vodafone au mai fost sanctionati cu o amendă in cuantum de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă in Termenii și condițiile generale de utilizare ale cartelelor pre-paid.

Bineinteles ca sanctiunile cu pricina nu vor schimba foarte mult comportamentul abuziv pe care il adopta majoritatea operatorilor si din acest motiv va recomandam sa ripostati in fata unor astfel de abuzuri prin intermediul reclamatiilor depuse la ANCOM si ANPC.

Va reamintim si faptul ca Vodafone a fost obligat sa elimine din toate contractele, clauzele care fac referire la durata minima contractuala si la despagurbirile pe care trebuiau sa le achite abonatii care doreau sa rezilieze contractele anticipat iar detaliile complete sunt disponibile aici.

Trebuie sa precizam si faptul ca si cei de la Orange sunt dispusi sa rezilieze pe cale amiabila contractele abonatilor iar procedura completa este disponibila aici.

Via: ancom.org.ro

Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile