Continuam seria de recenzii ale sistemelor portabile produse de catre Lenovo iar astazi va prezentam un ultrabook extrem de interesant si acesta poarta numele de IdeaPad S540-14API.
Lenovo IdeaPad S540-14API a fost lansat la finalul anului trecut iar sistemul se vrea a fi un mix excelent intre design, specificatii hardware si pret dar veti afla daca este asa, sau nu….pana la finalul acestui review.
Ultrabook-ul IdeaPad S540-14API adopta un design elegant si acesta este capabil sa atraga instant multe priviri iar per total sistemul pare si se simte mult mai scump decat este, fiind realizat in totalitate din materiale premium.
Carcasa este realizata in totalitate din aluminiu iar aceasta confera un feeling foarte placut la atingere si se vede din plin faptul ca producatorul a acordat o mare atentie la detalii. Noi am receptionat la test varianta „cooper”, este de fapt o nuanta de auriu iar aceasta ascunde foarte bine amprentele si zgarieturile fine.
Am apreciat faptul ca balamaua este solida iar aceasta ii permite display-ului sa se deschida la 180 de grade si astfel sistemul se poate adapta perfect pe nevoile utilizatorilor.
Desigur ca am remarcat si faptul ca balamaua display-ului este destul de rigida, asadar nu iti va permite sa deschizi ultrabook-ul fara sa utilizezi ambele maini dar trebuie sa fim intelegatori deoarece avem de-a face cu un sistem destul de accesibil, asadar nu il putem compara cu un produs high-end( gen Macbook Air).
Sistemul de sonorizare este stereo iar cele doua difuzoare sunt pozitionate chiar langa tastatura, mai exact pe partile laterale ale acesteia.
Difuzoarele sunt Harman si au cate 2W iar sistemul poarta celebra „semnatura” Dolby Atmos si acesta este capabil sa livreze un sunet de calitate dar mediu ca intensitate. Asadar nu va asteptati sa faca minuni deoarece sistemul se bazeaza mai mult pe medii si inalte iar partea de bass isi face destul de putin simtita prezenta.
Pe spatele carcasei este pozitionat si un sistem interesant de picioruse cauciucate care ii permit ultrabook-ului sa se aseze extrem de bine pe orice suprafata iar acestea contribuie destul de mult si la partea de airflow.
Tot pe spatele carcasei se face si admisia aerului pentru sistemul de racire iar evacuarea se realizeaza prin fantele pozitionate langa balamaua display-ului.
Acum va invitam sa admirati sistemul Lenovo IdeaPad S540-14API in toata splendoarea prin intermediul galeriei foto de mai jos.
Sistemul de racire este activ iar acesta este format din 2 ventilatoare, care in majoritatea timpului sunt destul de silentioase si nu deranjeaza utilizatorul decat in momentul in care sistemul este utilizat noaptea iar atunci isi face simtita prezenta si ventilatoarele pot fi auzite cum ruleaza non-stop.
Asadar un aspect usor neplacut poate fi reprezentat de faptul ca ventilatoarele functioneaza in permanenta, chiar si atunci cand sistemul nu este prea solicitat iar acesta s-ar putea raci in mod pasiv fara probleme.
Oricum avem de-a face cu unul dintre cele mai eficiente sisteme de racire care sunt montate pe un sistem atat de slim, avand urmatoarele dimensiuni 323 x 15.9 x 227 mm iar sistemul cantareste aproximativ 1.5Kg. Asadar utilizatorii nu vor experimenta probleme cu supraincalzirea indiferent de modul in care vor utiliza acest ultrabook.
Tastatura este destul de bine spatiata pentru un ultrabook iar aceasta ofera un feedback destul de bun, este silentioasa si devine o adevarata placere sa o utilizezi de indata ce te obisnuiesti cu aceasta.
Am apreciat si faptul ca tastatura este iluminata cu leduri de culoare alba iar aceste au doua niveluri de intensitate, asadar sistemul poate fi utilizat fara probleme si in medii cu luminozitate scazuta. Atat butonul de Power, cat si cel de Caps Lock au leduri dedicate incorporate iar acestea sunt extrem de utile pt utilizatori.
Langa tastatura, in partea dreapta inferioara este pozitionat si senzorul de amprente iar acesta a raspuns foarte bine si prompt la comenzi pe tot parcursul perioadei de test.
In partea superioara a tastaturii este pozitionat si butonul de Power iar acesta este realizat tot din aluminiu si nu poate fi atins in mod accidental, fiind amplasat intr-un mod smart.
Pe laterala stanga a carcasei sunt pozitionate urmatoarele: port cilindric de incarcare, port HDMI, port USB Type-C si jack-ul de 3.5mm pentru casti.
Din pacate incarcarea nu se poate face si prin intermediul portului USB Type-C asa cum se intampla in cazul altor sisteme disponibile pe piata. Pe laterala dreapta a carcasei sunt amplasate cele doua porturi USB-A iar langa acestea este prezent un card reader si doua leduri de stare.
Touchpad-ul este realizat in totalitate din policarbonat iar acesta are dimensiuni generoase, raspunde destul de bine la comenzi dar butoanele ascunse sub colturile acestuia sunt destul de zgomotoase.
Lenovo IdeaPad S540-14API este echipat cu un display IPS produs de catre LG & Philips iar acesta nu exceleaza la vreun capitol dar isi face treaba cu brio pt gama de pret in care activeaza acest ultrabook.
Display-ul are aplicat un strat protector mat iar unghiurile de vizualizare sunt generoase dar culorile sunt usor sterse fata de realitate si nici luminozitatea nu este prea grozava dar per total nu dezamageste.
In partea superioara a display-ului este pozitionata si camera web iar calitatea acesteia este mediocra si are un sistem de acoperire manual, pentru a evita complet „spionarea” prin intermediul acesteia. Asadar nu veti fi nevoiti sa acoperiti cu banda adeziva camera web, asa cum face si celebrul fondator Feisbuc, in speta este vorba despre Mark Zuckerberg.
Lenovo IdeaPad S540-14API vine dotat cu procesorul Quad-Core AMD Ryzen 5 3500U, GPU: Radeon RX Vega 8, 8GB de memorie RAM si 512GB spatiu de stocare pe SSD(Samsung PM981 & conectare PCIe x4).
Aceasta configuratie se preteaza strict pentru activitati office & multimedia, asadar nu va ganditi ca puteti rula jocuri pretentioase, care sunt mari devoratoare de resurse hardware. Asa cum am mentionat si anterior, sistemul de racire face o treaba foarte buna iar termperatura in idle este de doar 32 de grade iar in full-load nu depaseste 47 de grade, ceea ce este de apreciat.
Acest sistem a reusit sa obtina rezultate interesante si in testele de tip Benchmark.
- 3DMark 11: P4020 (Graphics – 3.954, Physics – 6.382);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 2007 (Graphics – 2246, Physics – 8258);
- 3DMark 13 – Time Spy: 868 (Graphics – 743, CPU – 2.525);
- PassMark: Rating: 2945, CPU mark: 8260, 3D Graphics Mark: 1783;
- PCMark 10: 3.823 (Essentials – 7.645 , Productivity – 5.795, Digital Content Creation – 3.367);
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 3.589, Multi-core: 11.128;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 773, Multi-core: 2.832;
Trebuie sa mentionam faptul ca exista si o configuratie ceva mai potenta iar aceasta dispune de procesorul AMD Ryzen 7 3700 U APU, GPU: Radeon Vega RX 10 si 12GB de memorie RAM.
Am apreciat si faptul ca sistemul poate fi upgradat extrem de usor pe partea de memorie RAM, interfata Wi-Fi si spatiu de stocare intern( primul conector este de tip M.2 in format 2280 si este ocupat cu SSD-ul Samsung iar ce de-al doilea este in format 2242 si este liber).
Utilizatorii pot face upgrade fara probleme la aceste componente fara sa piarda garantia iar tot ce trebuie sa faca este sa inlature capacul spate, care vine fixat in 10 suruburi.
Pe partea de conectivitate Wi-Fi avem de-a face cu un Realtek RTLRTL8822BE, care este capabil sa sustina viteze foarte bune pe Wi-Fi 802.11ac iar aceasta are Bluetooth 4.2.
Mai multi cumparatori au sesizat faptul ca sistemul se deconecteaza uneori din senin dar noi nu am intampinat astfel de probleme cu unitatea de test si banuim ca sunt doar cazuri izolate. Cert este faptul ca puteti inlocui foarte usor placa de retea daca sunteti nemultumiti de modul in care aceasta evolueaza, asadar acest mic neajuns poate fi eliminat rapid daca este cazul.
Lenovo IdeaPad S540-14API este echipat cu un acumulator de 50Wh iar acesta este capabil sa sustina o autonomie destul de buna in orice scenariu. In conditii de utilizare office se pot obtine cu mare lejeritate pana la 4 ore de autonomie(in modul „Better Battery Mode”) iar in conditii de utilizare intensa pe profilul „Performance Mode”, se pot obtine aproximativ 2 ore si jumatate de autonomie.
Asadar sistemul nu sta rau nici la acest capitol desi era loc de mai bine dar totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca avem de-a face cu o platforma AMD iar eficienta energetica a acesteia este ceva mai redusa fata de cea a rivalilor de la Intel.
Este bine de stiut si faptul ca sistemul beneficiaza de tehnologia fast charging iar o incarcare completa se realizeaza in aproximativ 2 ore si pana la 50% se ajunge in primele 40 de minute.
La finalul acestui review putem afirma cu tarie faptul ca Lenovo IdeaPad S540-14API este un mix extrem de reusit intre specificatii hardware, design si pret iar acesta reprezinta alegerea ideala pentru cei care isi doresc un sistem elegant si ultraportabil.
Sistemul Lenovo IdeaPad S540-14API se afla in promotie acum si astfel poate fi achizitionat la aproximativ 2.900 de lei, prin intermediul celor de la eMAG.
Pros:
- design elegant;
- finisaje de calitate;
- hardware echilibrat;
- display IPS mat;
- tastatură silentioasa si iluminata;
- sistem de racire excelent(dual-fan);
- poate fi upgradat usor(SSD, RAM si Wi-Fi);
- sistem de securitate pentru camera WEB;
- pret destul de atractiv;
Cons:
- luminozitate display;
- ventilatoarele sunt active in permanenta;
- autonomie redusa in conditii de utilizare intensa;
Va reamintim si faptul ca am testat recent laptopul de gaming Lenovo Legion Y740 iar recenzia completa este disponibila pe blog, in sectiunea de “Review & Unboxing“.
Am avut un lenovo s340 si am stat numai cu el in service iar de atunci m-am lamurit de calitatea lor si am trecut pe asus.
Hai sa nu generalizam in mod inutil deoarece toti producatorii au in portofoliu sisteme cu probleme hardware(pe majoritatea carora le remediaza in garantie) si probabil ca ai avut nesansa sa nimeresti unul dintre acestea.
Il tot urmaresc de ceva timp si speram ca de Paste vor mai aparea promotii dar nu cred ca am sanse prea mari. Imi place ca este din aluminiu si pare solid iar pana in 3000 de lei nu gasesc altceva mai calitativ.
Intr-adevar pana in acest prag este un adevarat best-buy si nu este exclus ca eMAG sa-i faca un pret special de Sarbatori, asadar tine aproape :)
Caut si eu un laptop de genul asta dar oscilez intre Asus si Lenovo, nu stiu catre care sa ma indrept. Ce imi recomandati?
Totul tine de nevoile fiecarui utilizator in parte si iti recomandam sa optezi pentru modelul care se pliaza cel mai bine pe nevoile tale. Lenovo IdeaPad S540-14API este o alegere extrem de smart in acest segment de pret, mai ales ca se simte precum un produs premium.
Il am de cateva luni si ma supara cel mai mult ca este zgomotos atunci cand este liniste in camera. Cu display-ul m-am obisnuit dupa ce am reusit sa-l mai calibrez putin.
Modelul testat de noi nu era atat de deranjant precum sustii ca este al tau dar era ideal ca ventilatoarele sa ramana oprite in momentele in care sistemul se poate raci in mod pasiv fara probleme.
Mi-am comandat din china un ezbook si seamana foarte bine cu modelul asta doar ca l-am luat la aproape jumatate din pret.
Nu putem compara mere cu pere….. Lenovo este un brand de renume mondial iar cel mentionat de tine este un no-name si garantia este practic inexistenta :)
Frumos de tot laptopul si de prezentare nu mai zic dar eu vreau sa stiu ce model de Samsung apare in poze pentru ca imi place mult culoarea.
Iti multumim pt aprecieri! Este un Galaxy Note10 iar recenzia completa este disponibila aici.
L-am comandat si eu ca resigilat si am fost multumit de el pana acum cateva zile cand mi-au aparut din senin pe ecran niste dungi orizontale. Ce problema o avea? Multumesc.
Trebuie facuta o diagnoza completa si iti recomand sa apelezi la garantie pt a remedia problema rapid. Este posibil ca sistemul sa aiba o problema hardware dar stai linistit pt ca se va rezolva usor. Cu placere!