Celebrele multinationale(Enel, Engie, e.ON, CEZ etc), care activeaza in industria de furnizare energiei au reusit sa ingenuncheze Hidroelectrica, astfel incat compania de stat sa nu mai poata prelua clienti casnici.

Multinationalele au facut presiuni la Guvern in acest sens iar parlamentarii si-au batut joc de romani si de aceasta data. Au dat o ordonanta de urgenta care stabilește achiziția centralizată a energiei si astfel Hidroelectrica a fost pusa in imposibilitatea de a mai prelua consumatori casnici noi.

Toate aceste „manevre” s-au intamplat ca urmare a faptului ca Hidroelectrica era asaltata de peste 5.000 de cereri zilnice de transfer ale clientilor care se mutau intr-o veselie de la: Enel, Engie, e.ON, CEZ etc.

Aceasta era singura varianta ca multinationalele sa stopeze aceasta pierdere masiva de clienti, care se saturasera sa achite facturi de energie exorbitante. Hidroelectrica ofera cele mai mici preturi la energie pentru consumatorii casnici si acesta a fost „marul discordiei”, care le-a inflamat extrem de rapid pe multinationale.

Practic multinationalele nu puteau sa mai realizeze profituri colosale de pe urma acestor scumpiri masive si complet nefondate, iar singurii care ii mai puteau ajuta erau parlamentarii din Guvern, care s-au grabit sa le ofere o „mana de ajutor”, in detrimentul intereselor romanilor…..desigur.

Inca din data de 11 noiembrie 2022, data la care s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța care reglementează achiziția centralizată de energie, Hidroelectrica nu mai poate prelua clienți noi, fiind obligată să livreze spre OPCOM toată cantitatea de energie necontractată.

Asadar daca nu ati reusit sa va mutati pana acum la Hidroelectrica si sa beneficiati de cel mai mic pret de pe piata, aflati ca nu va mai puteti transfera acum deoarece sunteti captivi in „jocul” facut de catre multinationale.

Furnizorii de energie erau disperati pt ca le pleacă clienții la Hidroelectrica intr-o veselie si nu au cum sa stopeze aceste transferuri masive care cresteau intr-un ritm galopant.

”Până la urmă Hidroelectrica nu poate sa mai preia alti consumatori doar pentru că alți furnizori, propunerea cu 450 de lei venind chiar de la unul dintre aceștia, Enel, țipau că le fură Hidroelectrica clienții casnici. Acum s-au liniștit, că omoară și Hidroelectrica, producătorul fiind obligat să vândă cu 450 lei MWh. Contractele deja încheiate de Hidroelectrica vor rămâne în vigoare, dar nu va putea să mai preia alți consumatori la preț de transfer. Că de aceea Hidroelectrica a putut să vândă energia mai ieftin, pentru că e aceeași societate care produce și furnizează, nu a făcut societăți diferite cum au făcut celelalte și au împărțit ca să plimbe banii dintr-o parte în alta”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu directorul executiv al Asociației HENRO. Aceasta susține că, pe de o parte, ordonanța protejează furnizorii cărora le era teamă că le migrează consumatorii, iar pe de altă parte, a rezolvat și problema operatorilor de distribuție, care, deși nu au făcut investiții în rețele în anii aceștia, ca să micșoreze consumul propriu tehnologic, care înseamnă 10% din consum, acum s-au liniștit, că le dă la 450 lei MWh”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat ca:

  • „Sistemul este destul de ingenios, în Franța este un sistem similar doar ca acolo este vorba doar de energia nucleară care intră în această platformă, aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie.
  • Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, acel 450 de lei preț pentru care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție. este un preț care asigură dezvoltarea în continuare a companiilor și permite dezvoltarea de noi capacități de energie electrică.
  • În acest sistem vor participa doar capacitățile puse în funcțiune inainte de Ordonanța 27, deci dăm un semnal în piață pentru investiții noi, in sensul că energia acestora nu va fi captată în acest sistem.
  • Pentru anul 2023 estimăm că aproximativ o treime din piața de energie se va regăsi in acest sistem.
  • Putem vorbi de o achiziție si de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizori care va permite practic menținerea acestor plaje de 68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 kwh, 80 de bani până in 255 kwh, posibil 1,3 lei prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament penbtru restul consumatorilor și 1 leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în ordonanța 119.
  • Cred că acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism.”

Procedura de schimbare a furnizorului de energie este extrem de simpla iar aceasta este disponibila pe blog, in sectiunea de „Tutoriale„.