Din 2019 crește traficul de date ce pot fi….

Avem vesti excelente pentru toti abonatii operatorilor de telefonie mobila deoarece incepând cu data de 1 ianuarie 2019, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE[1] fără aplicarea unor costuri suplimentare. 

De retinut si faptul ca în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scazut și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează:

– din 1 ianuarie 2019, a scazut cu 25% suprataxa pentru date, mai exact scade de la 6 Euro/GB la doar 4,5 Euro/GB;

– din 3 ianuarie 2019, scade cu aproximativ 7% suprataxa pentru apelurile primite, in speta de la 0,91 Eurocenţi/minut scade la 0,85 Eurocenţi/minut.

Tot începând cu data de 3 ianuarie 2019, nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS S.A. este autorizată să o perceapă propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în SEE, în condițiile prevăzute în Decizia președintelui ANCOM nr. 571/2018, scade de la 0,91 Eurocenţi/minut la 0,85 Eurocenţi/minut.

Când se aplică suprataxe datelor în roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2019 volumul de consum rezonabil va crește cu 25% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenţi/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2019 aceasta va scădea la maxim 4,5 Euro/GB (0,45 Eurocenţi/MB), fără TVA.

Volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE începând cu 1 ianuarie 2019

  1. a) în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 4,5 Euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB:
  •  prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare 2 x 4,5 Euro (fără TVA) 
  1. b) în cazul cartelelor prepaid care nu au resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează):
  • creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE 4,5 Euro            

Daca doriti mai multe detalii cu privire la modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile site-ul ANCOM.

Calculator limită date „Roam like at home”: aplicație ANCOM

Pentru a facilita estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, cei de la ANCOM le-au pus la dispozitie abonatilor si aplicație de tip widget, accesibilă aici. Aplicaţia utilizează tariful de 4,5 Euro/GB si oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum. Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate pe site-ul ANCOM.

Nu uitati nici de faptul ca va puteti porta oricand numerele de telefonie mobila, fara batai de cap si fara alte costuri suplimentare iar pentru detalii accesati acest link.

Nu uita să dai share. Mulțumim! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *