Telefoanele inteligente sunt indispensabile in viata de zi cu zi, dat fiind faptul ca majoritatea utilizatorilor sunt dependenti de aplicatiile de socializare si vor sa stea conectati 24/7. Desigur ca orice problema software sau hardware pe care o puteti intampina cu telefoanele pe care le detineti, va poate crea o stare de disconfort si va poate strica vibe-ul pe toata perioada in care telefonul este blocat in service pt a fi remediat.
In randurile de mai jos o sa va prezentam modul in care va puteti pastra bateriile telefoanelor in parametrii optimi pentru o perioada cat mai lunga de timp si astfel sa evitati probleme care pot aparea ca urmare a obiceiurilor nesanatoase pe care le aveti.
Majoritatea smartphone-urilor disponibile pe piata utilizeaza baterii de tip litiu-ion iar tehnologia a evoluat destul de mult pe acest segment dar mai este loc suficient pentru imbunatatiri. Acumulatorii pe litiu-ion au o multime de avantaje, cum ar fi: capacitatea mare de stocare, eficiența ridicată și reutilizarea de un numar mare de ori. Bineinteles ca pot aparea si o multime de probleme pe partea de securitate daca utilizatorii acestora le “abuzeaza” in cele mai inedite moduri.
Iata ce trebuie sa eviti daca doresti sa iti pastrezi acumulatorul telefonului intr-o starea cat mai buna pentru o perioada lunga de timp.
- Evita socurile mecanice puternice deoarece acestea pot duce la deteriorarea acumulatorului intr-un ritm galopant.
Pe langa faptul ca terminalul poate sa aiba si alte daune, gen display spart sau capacul spate, rama carcasei ciobita, indoita etc. Un astfel de soc poate duce la supraincalzirea acumulatorului iar cel mai bun exemplu este incidentul nefericit pe care la experimentat un posesor al smartphone-ului Redmi Note 7s.
- Evitati incarcarea de la o retea in care variaza foarte mult curentul
In acest caz de supraicarcare pot aparea daune rapide la acumulator iar majoritatea acestora vor fi vizibile, dat fiind faptul ca duc la umflarea acumulatorului. Incarcarea si descarcarea acumulatorului este o reactie chimica iar probleme isi fac aparitia atunci cand modul de functionare al acesteia este perturbat. Ideal este sa va achizitionati un UPS care o sa va protejeze toate aparatele electronice si electrocasnice de daunele pe care le pot produce variatiile de curent din retea.
- Evita incarcarea bateriei pana la capacitate maxima pentru o perioada lunga de timp
Majoritatea posesorilor de smartphone au acest obicei nociv care duce in timp la deteriorarea acumulatorilor. Mai exact au prostul obicei sa isi lase telefoanele sa se descarce aproape complet(5%-10%), iar ulterior le baga la incarcat pe timpul noptii.
Acest obicei banal pentru majoritatea utilizatorilor are efecte ireversibile pe termen lung asupra acumulatorilor iar recomandarea specialistilor este sa incarcam telefoanele atunci cand autonomia nu scade sub 20% si sa le scoatem de la incarcat atunci cand bateria este incarcata aproape complet(ideal este cand ajunge la pragul de 90%).
Daca urmati aceasta recomandare simpla veti prelungi mod semnificativ durata de viata a bateriilor care echipeaza telefoanele mobile.
- Utilizati doar incarcatoare originale si evitati incarcatoarele care au o calitate indoielnica
Încărcătoarele after-market nu pot furniza tensiunea și curentul care sunt compatibile cu cerințele de încărcare ale telefonului mobil în timpul procesului de încărcare. Acest lucru duce la supraîncărcare, ceea ce va accelera îmbătrânirea bateriei telefonului mobil si astfel isi va da “ultima suflare” mult mai devreme. Asadar evitati intotdeauna sa va incarcati telefoanele cu alte incarcatoare decat cele originale.
- Evitati incarcarea(frecventa), a telefoanelor atunci cand temperatura ambientala depaseste pragul de 30 ° C
Mediul ideal pentru încărcarea bateriilor cu litiu este de aproximativ 25 ° C iar astfel procesul de incarcare se produce in conditii optime. Incarcarea frecventa a bateriilor intr-un mediu in care temperatura ambientala depaseste pragul de 30 ° C, poate duce la umflarea acestora iar astfel telefoanele devin inutilizabile si genereaza costuri suplimentarea pt a fi remediate intr-un service specializat.
- Evitati pastrarea telefoanelor mobile descarcate atunci cand nu le utilizati pentru o perioada lunga de timp
Indiferent daca ai facut un upgrade sau pur si simplu nu doresti sa mai utilizezi terminalul respectiv pt o perioada mai lunga de timp, atunci ideal este sa-l incarci pana la minim 50% si abia apoi sa-l “uiti” prin vreun sertar pana in momentul in care vei mai avea nevoie de acesta. Acest obicei este extrem de sanatos si duce la prelungirea semnificativa a dureatei de viata a acumulatorului.
- Tehnologia de incarcare rapida NU va deterioreaza acumulatorul mai repede
Circula un basm in mediul online & offline, conform caruia tehnologia de incarcare rapida de care beneficiaza majoritatea telefoanelor care sunt disponibile pe piata la momentul actual, reduce in mod drastic durata de viata a bateriilor. Bineinteles ca este o mare aberatie si nu trebuie sa va faceti griji inutile pe aceasta tema deoarece noua tehnologie de incarcare rapida a fost minutios testata in laborator pana in momentul in care a fost implementata in masa pe telefoanele inteligente. Mai mult decat atat tehnologia de incarcare rapida are si o multime de sisteme de protectie prin intermediul carora poate controla temperatura si tensiunea de incarcare a bateriilor, asadar procesul de incarcare se produce in conditii de siguranta deplina si nu are efecte nocive asupra acumulatorilor pe termen scurt, mediu sau lung.
Practic daca urmati aceste reguli simple si de bun simt veti reusi sa nu intampinati probleme cu bateriile telefoanelor pe care le detineti iar in sectiunea de comentarii asteptam parerile voastre pe acest subiect.
I-am distrus bateria la un S10 pe care l-am luat dupa olx si a venit cu incarcator fake. Acum ma tine doar 2-3 ore si dupa pica definitiv. De unde sa cumpar si eu o baterie originala? Multumesc frumos.
Din pacate OLX ramane taramul tepelor pe banda rulanta iar pentru mai multe detalii acceseaza acest link.
Poti sa achizitionezi acumulatorul de aici iar montajul va trebui sa il realizezi la un service specializat. Cu mare placere!
Am patit-o si eu cu redmi 7s dar mi-au schimbat pe garantie telefonul dupa ce i-am reclamat la anpc. Oricum super utile informatiile si va multumesc.
Felicitari pt atitudine!